I enslighet framfödt

Hjoggböle - based on a true story

I Hjoggböle, en liten by utanför Skellefteå (som i sig består av flera småbyar som Västra Hjoggböle och Sjön), bor idag endast ett hundratal personer. Ändå har denna by gett upphov till flera kända författare varav P O Enquist är den mest namnkunnige.

Men även Anita Salomonsson kommer härifrån. Hennes senaste bok "I enslighet framfödt" bygger på ett verkligt fall som hon levandegör på ett fint sätt.

Tiden är 1880-tal och platsen Norra Västerbotten. Huvudpersonen Klara Sofia Höglander kommer i n t e från en fattig familj: hennes far en en upphöjd position i byn och de bor i länsmansgården. Men även om de har pigor och drängar som hjälper till får även Klara Sofia arbeta med tvätt och annat.  Hennes bror har dock gift ner sig så nu står föräldrarnas hopp till henne. När hon förälskar sig i soldaten Lars Larsson Seger från Kräkånger (byn som senare bytte namn till Lövånger...) måste det hållas hemligt vilket, som bokens titel antyder, inte går så bra.

Detta är ett stycke kvinnohistoria som kan kännas avlägsen men som bara ligger drygt 100 år tillbaka i tiden. Även om berättelsen kan tyckas i grunden mörk så finns här många ljusglimtar också. Eller vad sägs om kapitelrubriker som "Gräddvåfflor", "Ljuva sommartid" och "Stadsresan". Språket är allvarligt och lite gammaldags, något som känns igen från andra västerbottniska författare som Torgny Lindgren eller Sara Lidman.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 3 april 2013