Hyresgästerna

Låt er inte avskräckas av att Sarah Waters nya roman är en riktig tegelsten på 600 sidor, den är värd varenda minut av er tid. Själv önskade jag lite motstridigt att den aldrig skulle ta slut, samtidigt som jag desperat ville få reda på hur alla trådar skulle nystas ihop!

Året är 1922 och Storbritannien är ett förändrat land efter första världskriget. Mrs Wray och hennes vuxna dotter Frances bor kvar i sitt stora hus på Champion Hill i de finare delarna av London. Kriget har tagit alla tre män i familjen och det vilar en mörk och sorglig stämning över huset och över kvinnornas nya tillvaro. Hushållshjälpen har man tvingats säga upp och dagarna följer samma långsamma, enformiga mönster av vardagssysslor och enstaka utflykter och besök. Ekonomin är knaper, och för att få allt att gå ihop tar de två kvinnorna in två hyresgäster - ett ungt par från den undre medelklassen. Till en början har Frances mycket svårt att acceptera att två främlingar bor i deras hus. Det känns obehagligt och inkräktande. Är frun, Lilian, medveten om hur mycket el som går åt under hennes långa lättjefullla bad? Och varför har mannen, Leonard, en irriterande vana att dröja sig kvar i köket och småprata i fräck ton med henne medan hon utför sina sysslor? Men så, sakta men säkert, förändras relationerna mellan människorna i huset. Frances och Lilian börjar dras till varandra, även om Mrs Wray inte kan förstå vad de skulle kunna ha gemensamt med så olika bakgrunder.

Så, en ödesdiger vårkväll händer något som förändrar precis allting. Om den första delen av romanen är stillsamt spännande är den andra delen onekligen en hård match för vilka nerver som helst . Hur går man vidare när något fruktansvärt hänt och hur långt kan man gå för sin egen lyckas skull? "Hyresgästerna" rekommenderas varmt till alla som vill läsa en otroligt välskriven, vacker men mörk bok om kärlek, brott och skuld.

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 23 april 2015