Hur tänker din katt

Går ni kattankar eller har ni haft katt en tid? Här kommer några boktips till er.

Hur tänker din katt är ingen klassisk nybörjarbok om hur du sköter katter utan en bok för den vetgirige som vill veta det där lilla extra. Bo Söderström är kattägare, docent i naturvårdsbiologi och forskare och har därför följd den internationella forskningen på katt. Men tro inte att det är snustorr och tråkigt läsning för det. Tvärt om skriver han lättfattligt och underhållande då han vill att forskningen ska nå ut till allmänheten och inte bara samlas på hög i ett bortglömt forskningsarkiv. Genom forskningen så kan han även ge oss svar som - Hur räddar du soffan från kattens klor? Vilket strö föredrar katten i sin låda och framför allt vilken låda vill de helst ha och mycket annat som man som nybörjare undrar över, allt underbyggt på vad forskningen visat. Man måste inte vara kattälskare för att uppskatta denna bok. Alla som tycker om djur i allmänhet kan ha stor behållning av denna. Den finns även som e-bok.

Kattens hemliga liv av Vicky Halls
Den här boken är också full av fakta men kanske ändå lite mer lättillgänglig layoutmässigt med sina stora färgbilder och faktarutor på varje uppslag. Du får veta kattens ursprung, dess anatomi och inre liv. Allt för att du ska få en ökad förståelse för varför din katt gör som den gör och då blir det så mycket enklare att komma tillrätta med de eventuella problem som uppstår i er samvaro.

Kattens hemliga språk av Susanne Schötz
Susanne Schötz är docent i fonetik vid Lunds universitet och i denna bok presenterar hon sina forskningsresultat kring hur katter kommunicerar sinsemellan och med oss människor. Vi som har katt är nog överens om att de talar med oss men vad betyder egentligen Mjau eller Mjaaauuuuuu? Sedan finns ju t.ex. Eck eck eck eller varför inte PrrrHrrrPrrrHrrr men för att få svar på vad det betyder så måste ni läsa denna bok som bygger på ingående studier av 70 katter och deras läten.

Detta är bara ett litet urplock av vad som fanns på vår hylla då jag skrev detta. Det finns många fler böcker att välja på så gå in på ert närmsta bibliotek och botanisera i vår katthylla. Kombinera nytta med nöje i hängmattan under semestern, på lunchrasten eller på resan till och från jobbet.