Hur mår fröken Furukura?

En välskriven bok som går lätt och snabbt att läsa.

Keiko Furukura är 36 år gammal och har jobbat i 18 år som biträde i en närbutik i Tokyo. Hon är en utmärkt arbetare - en önskvärd medarbetare som älskar sitt jobb. Hon älskar faktiskt sitt jobb så mycket att hon ibland kommer in för att arbeta under sin lediga tid bara för att hjälpa till. Hon kan inte ens hjälpa sig själv från att räta ut saker i andra butiker som hon inte ens arbetar i. Keikos vänner och familj undrar varför har hon aldrig haft en pojkvän och när kommer hon att hitta ett riktigt jobb och skaffa barn. 

Fastän det aldrig var uttalat så är det tydligt att Keiko är uppenbarligen autistisk. Hon kan inte begripa människor och deras beteende. Hon upprepar att hon har en mask när hon är runt andra människor och att hon härmar sina kollegor och vänner i deras kroppsspråk, klädsel och talmönster. Hon gör det för att anses som “normal” och anpassa sig till samhället för att hon tycker att det är lättare helt enkelt. 

Det är en välskriven bok som går lätt och snabbt att läsa. För att vara en roman som utspelar sig en vanlig miljö som närbutik och dess dagliga bearbetningar är den inte långtråkig.