Hur jag läste böcker och lärde mig leva

Från en bokälskare till en annan... Detta är en läsarbiografi som söker roten till den vuxnes läsmissbruk i barndomens bokupplevelser. Är du intresserad av litteratur och specifikt barnlitteratur? Är du intresserad av utvecklingspsykologi och specifikt barns utveckling? Är du intresserad av hur böcker och läsning kan forma personligheten?

Författaren Francis Spufford söker i sin egen uppväxt och knyter ihop olika teorier om barns utveckling med den person han är idag med sin barndoms läsning. Han går tillbaka ändå från de första bilderböckerna han mötte och sagorna i hans tidiga barndom, högläsningen och de första böcker han läste på egen hand till tonårsromanerna och mötet med erotisk lektyr.

Personligt och emallanåt roligt berättar han om sitt liv, sin familj och systerns sjukdom. Han visar på sambanden med de böcker han mött. Om du själv har mött böcker i barndomen så är sannolikheten att du stött på några av de böcker han refererar till mycket stor. Om du dessutom läst något inom forskning om barnlitteratur så kommer du ofelbart stött på titlarna innan. Spufford har precis som de flesta som växt upp under andra halvan av 1900-talet mött klassiker som Till vildingarnas land, Bilbo och Narnia. Kunnigt analyserar han de olika böckerna och hur de påverkade honom.

När det gäller utvecklingspsykolgin och olika teorier blir Spufford ibland lite väl teoretisk och något snårig men för det mesta reder han ut även sådant på ett utmärkt sätt.

Den här boken är skriven för dig som själv älskar böcker, som är uppvuxen med böcker, som läser böcker för egna barn eller varför inte en eller annan gång återvänder och läser om och reflekterar över en gammal favorit? Varför tyckte du egentligen så mycket om den där boken en gång i tiden? Vem hade Spufford varit om han inte hade fått läsa? Vem hade du varit och vem blev du?

/Sara Eriksson

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Eriksson den 2 maj 2013