Hugo - Elak, blodtörstig och JÄTTEFARLIG?

Den nyinflyttade Hugo sätter skräck bland de andra djuren i skogen. Är han ett farligt monster? Eller en köttätande dinosaurie?

Nej då, Hugo är faktiskt en snäll krokodil och inte en farlig dinosaurie eller ett monster. En gång i tiden var Hugo en stor stjärna på cirkus. Han drog ständigt fulla hus men en dag fick den karriärshungriga och avundsjuka dromedaren på cirkusen nog och knuffade ut Hugo genom en bakdörr på cirkuskaravanan. Det var på detta sätt som Hugo hamnade långt upp i kalla Norden och där ingen av traktens djur förut hade sett något så konstigt och skrämmande som en krokodil. Genast sprids skräckhistorier om att den före detta cirkuskrokodilen äter fem kaniner till frukost och har tänder stora som tallkottar. Men även om Hugo är stor och ser lite farlig ut så är han trots allt väldigt snäll och har harmlösa intressen som att baka och sticka. Det enda Hugo saknar i skogen är vänner, men så fort han visar sig blir de andra djuren rädda och flyr sin väg. Hugo gör en hittakompisplan där han ska bjuda hem alla skogens djur på fika och le mot alla som han möter för att de skall förstå att han faktiskt är snäll. Kanske kanske kanske kommer de andra djuren då att förstå att Hugo trots sina stora tänder inte är ett dugg farlig...

Den här boken kan fungera som en utgångspunkt i diskussioner kring hur vi är mot varandra och hur det okända ibland framstår som skrämmande. Berättelsen har ett tydligt budskap som säger att det är lätt att placera in människor (och djur!) i olika fack, men att man inte ska döma krokdilen efter tänderna. Försök istället att lära känna den som du möter och på så sätt kan du finna en ny vän! Boken är hjärtknipande men samtidigt stundtals humoristisk då de fina och roliga illustrationerna lyfter historien om den stackars missförstådda Hugo. Mia Nilsson har tidigare gjort illustrationer till olika barnböcker men detta är hennes först helt egna bilderbok och vi får hålla tummarna för att det blir fler.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 8 november 2013