Hjälp för PC och Mac

E-böcker

Ljudböcker

E-böcker


Hur lånar jag e-böcker?

Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, vilket du gör med låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med pinkod.

Tillbaka


Hur läser jag e-böcker på min PC/Mac?

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din dator med programmet Adobe Digital Editions.

Läsa online
För att läsa en bok du lånat online, gå in på "Mina sidor", gå till den bok du vill läsa och klicka på "Läs".

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. Tyvärr finns inte alla böcker tillgängliga i detta format; du kan alltid se om en bok finns för onlineläsning innan du lånar den genom att det står "Strömmande" ovanför "LÅNA"-knappen.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

- Bläddra: Klicka i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.

- Meny: Klicka mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.

- Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Ladda ner
För att kunna ladda ner e-böcker till din PC/Mac behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Adobe Digital Editions, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera.

 1. Installera Adobe Digital Editions genom att gå till nedladdningssidan, ladda ner installationsfilen för PC eller Macintosh, och sedan köra den filen
 2. Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Adobe Digital Editions med detta genom att klicka på "Help" och "Authorize computer"
 3. Logga in på påbibliotekets webbplats
 4. Sök upp den e-boken du vill ha i webbkatalogen
 5. Klicka på "Låna"
 6. Klicka på "Ladda ner"
 7. Du ska nu få en fråga om du vill öppna eller spara filen URLlink.acsm, som är bokens nedladdningslänk
 8. Välj "Öppna med" och se till att välja "Adobe Digital Editions"
 9. Boken ska nu öppnas i Adobe Digital Edtions

TillbakaVad är ett Adobe-ID?

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla..

Tillbaka


Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?

Du får bara en fil som heter URLlink.acsm

"URLLink.acsm" är nedladdningslänken för boken. Den måste öppnas med en programvara som kan läsa e-böcker.

ACSM-filen ska öppnas automatiskt när du klickar på nedladdningslänken, men om din dator inte lärt sig att öppna den filen med Adobe Digital Editions kan du behöva öppna den manuellt första gången. Öppna "URLLink.acsm" så här på en dator:

1. Spara ner URLLink.acsm till din dator, till exempel på skrivbordet. Gör detta genom att välja "Spara" i stället för "Öppna" när du klickar på nedladdningslänken.
2. Högerklicka på länken, välj "Öppna med..." och välj sedan "Adobe Digital Editions".
3. Klicka OK. Programmet öppnas och din bok laddas ner.

"Filtypen stöds inte eller är skadad"

Kontrollera att du faktiskt öppnar länken med just Adobe Digital Editions.

"I/O Error"

Detta fel tyder på att Adobe Digital Editions på din dator inte kommer åt Internet, t ex eftersom du sitter bakom en brandvägg som inte tillåter Adobe att ansluta. I inställningarna för brandväggen kan man ange antingen en generell säkerhetsnivå eller ge enskilda program olika rättigheter. I Windows brandvägg (som du hittar i Security Center under kontrollpanelen) väljer du fliken "exceptions" och sedan "add program" för att lägga till ett program som ska undantas från skyddet. Där bör Adobe Digital Editions finnas med för att det ska fungera. Det fungerar på liknande sätt i andra brandväggar.

Tillbaka


Hur tar jag bort böcker ur Adobe Digital Editions?

Öppna programmet, gå in i biblioteksvyn, högerklicka på boken och välj "Remove from library". Nu försvinner e-boken från läsarprogrammet men filen ligger kvar i din dator. För att radera själva bokfilen går du in i mappen Mina dokument > My Digital Editions, letar upp filen och raderar den.

Notera att du inte kan återlämna lån i förväg på det här sättet, bara ta bort bokfilen från din enhet.

Tillbaka

Ljudböcker


Hur lånar jag ljudböcker?

För det första måste du vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, vilket görs med låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med pinkod.

Tillbaka


Hur lyssnar jag på ljudböcker på min PC/Mac?

För att kunna lyssna på bibliotekets ljudböcker i din PC/Mac behöver du använda en webbläsare som stödjer Adobe Flash. Det gör de allra flesta redan när de kommer från fabriken, men om programmet saknas på din dator kan du ladda ner det gratis här.

 1. Efter att du lånat boken, gå till "Mina sidor" och klicka på "Lyssna" för den bok du vill lyssna på.
 2. Ett spelarfönster öppnas i din webbläsare. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger fönstret.
 3. Spelaren kommer ihåg hur långt du lyssnat i en bok och börjar automatiskt där nästa gång du öppnar boken. Spelaren kommer också ihåg din inställning av ljudvolym.
 4. När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på "Mina sidor" igen. De ljudböcker du har lånat den senaste perioden visas på sidan. Klicka på "Lyssna" för den bok du vill fortsätta att lyssna på. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Tillbaka


Jag kan inte spela upp ljudboken, vad ska jag göra?

I de allra flesta fall löses detta problem genom att man uppgraderar till den senaste versionen av Adobe Flash Player, som du hittar här.

Om spelaren inte går igång utan ser "grå" ut beror det vanligen på att din brandvägg blockerar uppkopplingen till vår databas. Testa att stänga av den tillfälligt och spela upp boken igen. Om det fungerar bör du kunna lösa problemet permanent genom att öppna port 1935 i brandväggen.

Tillbaka