Hjälp för PC och Mac


E-böcker

Ljudböcker

 


E-BÖCKER (info om e-ljudböcker hittar du längre ned på sidan)

Hur lånar jag e-böcker?

Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, vilket du gör med person- eller lånekortsnummer i kombination med pin-kod (pin-koden väljer du när du registrerar dig som låntagare).

Tillbaka


Hur läser jag e-böcker på min PC/Mac?

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare eller laddas ner till programmet Adobe Digital Editions.

Läsa online

Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen här uppe eller via någon av listorna som du hittar under menyrubriken "E-biblioteket". "EPUB strömmande lån" är det format av e-bok som läses online. Klicka på "Strömma" för att börja läsa. Boken öppnas i din webbläsare.

För att fortsätta läsa en bok du redan lånat online, gå in på "Mina lån", gå till den bok du vill läsa och klicka på "Fortsätt strömma".

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. Tyvärr finns inte alla böcker tillgängliga i detta format; du kan alltid se om en bok finns för onlineläsning innan du lånar den genom att det står ”Strömma” på lånaknappen.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

 • Bläddra: Klicka i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan. 
 • Meny: Klicka mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken. 
 • Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Ladda ned

För att kunna ladda ner e-böcker till din PC/Mac behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Adobe Digital Editions, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

OBS! Om du ska läsa boken på en läsplatta från Sony rekommenderar vi att du i stället för Adobe Digital Editions använder programmet Sony Reader, som i allt väsentligt fungerar likadant.

 1. Installera Adobe Digital Editions genom att gå till nedladdningssidan, ladda ner installationsfilen för PC eller Macintosh, och sedan köra den filen.
 2. Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Adobe Digital Editions med detta genom att klicka på "Help" och "Authorize computer".
 3. Logga in på ditt webbkonto, sök upp den boken du vill ha i katalogen och klicka på "Hämta".
 4. Du ska nu få en fråga om du vill öppna eller spara filen URLlink.acsm, som är bokens nedladdningslänk. Välj "Öppna med" och se till att det står "Adobe Digital Editions" i menyn bredvid.

Tillbaka

Vad är ett Adobe-ID?

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla. Läs mer om detta på Adobes hemsida här.

Tillbaka

Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?

Du får bara en fil som heter URLlink.acsm

"URLLink.acsm" är nedladdningslänken för boken. Den måste öppnas med en programvara som kan läsa e-böcker - Adobe Digital Editions för PC/Mac, Bluefire Reader för iOS och Aldiko för Android.

ACSM-filen ska öppnas automatiskt när du klickar på nedladdningslänken, men om din dator inte lärt sig att öppna den filen med Adobe Digital Editions kan du behöva öppna den manuellt första gången. Öppna "URLLink.acsm" så här på en dator:

 • Spara ner URLLink.acsm till din dator, till exempel på skrivbordet. Gör detta genom att välja "Spara" i stället för "Öppna" när du klickar på nedladdningslänken.
 • Högerklicka på länken, välj "Öppna med..." och välj sedan "Adobe Digital Editions".
 • Klicka OK. Programmet öppnas och din bok laddas ner.

"Filtypen stöds inte eller är skadad"

Kontrollera att du faktiskt öppnar länken med just Adobe Digital Editions.

"I/O Error"

Detta fel tyder på att Adobe Digital Editions på din dator inte kommer åt Internet, t ex eftersom du sitter bakom en brandvägg som inte tillåter Adobe att ansluta. I inställningarna för brandväggen kan man ange antingen en generell säkerhetsnivå eller ge enskilda program olika rättigheter. I Windows brandvägg (som du hittar i Security Center under kontrollpanelen) väljer du fliken "exceptions" och sedan "add program" för att lägga till ett program som ska undantas från skyddet. Där bör Adobe Digital Editions finnas med för att det ska fungera. Det fungerar på liknande sätt i andra brandväggar.

Tillbaka

Hur tar jag bort böcker ur Adobe Digital Editions?

Öppna programmet, gå in i biblioteksvyn, högerklicka på boken och välj "Remove from library". Nu försvinner e-boken från läsarprogrammet men filen ligger kvar i din dator. För att radera själva bokfilen går du in i mappen Mina dokument > My Digital Editions, letar upp filen och raderar den.

Notera att du inte kan återlämna lån i förväg på det här sättet, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar.

Tillbaka


E-LJUDBÖCKER

Hur lånar jag ljudböcker?

För det första måste du vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, vilket görs med person- eller lånekortsnummer i kombination med pin-kod (pin-koden väljer du när du registrerar dig som låntagare).

Tillbaka

Hur lyssnar jag på ljudböcker på min PC/Mac?

För att kunna lyssna på bibliotekets ljudböcker i din PC/Mac behöver du använda en webbläsare som stödjer Adobe Flash. Det gör de allra flesta redan när de kommer från fabriken, men om programmet saknas på din dator kan du ladda ner det gratis här.

 1. Logga in på bibliotekswebben
 2. Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen här uppe eller eller via någon av listorna som du hittar under menyrubriken "E-biblioteket".
 3. Sök upp fullpostinformationen om boken. Här ser du i vilka format boken finns - "Strömmande ljudbok" är den typ av e-ljudbok som läses på PC, "Strömmande ljudbok för iOS-enheter" är den typ som läse på Mac.
 4. Klicka på "Strömma" för önskat format och börja läsa/lyssna. Ett spelarfönster öppnas i din webbläsare. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut. 
 5. Pausa eller stäng fönstret. - spelaren kommer ihåg hur långt du lyssnat i en bok och börjar automatiskt där nästa gång du öppnar boken. Spelaren kommer också ihåg din inställning av ljudvolym.
 6. När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på bibliotekswebben och gå till "Mina lån". De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på "Fortsätt strömma" för den bok du vill fortsätta att lyssna på.

Tillbaka

Jag kan inte spela upp ljudboken, vad ska jag göra?

I de allra flesta fall löses detta problem genom att man uppgraderar till den senaste versionen av Adobe Flash Player, som du hittar här.

Om spelaren inte går igång utan ser "grå" ut beror det vanligen på att din brandvägg blockerar uppkopplingen till vår databas. Testa att stänga av den tillfälligt och spela upp boken igen. Om det fungerar bör du kunna lösa problemet permanent genom att öppna port 1935 i brandväggen.

Om inget av detta fungerar, kontakta oss så försöker vi hjälpa att dig lösa problemet.

Tillbaka