Hjälp för iPad och iPhone

E-böcker

Ljudböcker


E-böcker


Hur lånar jag e-böcker?

Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, vilket du gör med person- eller lånekortsnummer i kombination med pin-kod.

Tillbaka


Hur läser jag e-böcker på min iPad/iPhone?

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din iPad/iPhone om du har appen Bluefire Reader.

Läsa online
Sök upp den bok du vill låna, antingen via fri sökning i webbkatalogen eller via någon av listorna som du hittar under menyrubriken "E-biblioteket". "EPUB, Strömmande" är ett format av e-bok som läses online. Klicka på "Läs i webbläsaren" för att börja läsa. Boken öppnas i din webbläsare.

För att fortsätta läsa en bok du redan lånat online, gå in på "Mina lån", gå till den bok du vill läsa och klicka på "Ladda ned igen eller fortsätt lyssna/läsa".

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. Tyvärr finns inte alla böcker tillgängliga i detta format; du kan alltid se om en bok finns för onlineläsning innan du lånar den genom att det står ”Strömmande” när e-bokens format anges.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

 • Bläddra: Tryck i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra irullisten längst ner på sidan.
 • Meny: Tryck mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.
 • Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad duvill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt. 

Ladda ner
För att kunna ladda ner e-böcker till din iPad behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Bluefire Reader, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

 1. Installera Bluefire Reader från iTunes App Store.
 2. Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Bluefire med detta genom att klicka på "Info" och "Authorize" i appen.
 3. Logga in på bibliotekswebben, sök upp den bok du vill låna och klicka på "Låna" eller ...
 4. ... om du redan har lånat boken, gå in på "Mina lån" och klicka på "Ladda ned igen eller fortsätt lyssna/läsa" - du får ladda ned samma e-bok till sex olika enheter.
 5. Klicka sedan på länken "Öppna i Bluefire". Boken laddas ner till Bluefire Reader och du kan börja läsa direkt. När du vill fortsätta läsa ligger boken i Bluefire Reader.

Vi rekommenderar starkt att du använder webbläsaren Safari när du laddar ner e-böcker. Andra webbläsare – exempelvis Google – har ofta problem med att tolka nedladdningslänkarna. Om du klickar på nedladdningslänken och blir kvar på samma sida utan att boken laddas ner, kontrollera att du använder Safari innan du försöker igen.

Tillbaka


Vad är ett Adobe-ID?

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla.

Efter att du registrerat ett Adobe-ID kan du auktorisera Bluefire Reader med det genom att klicka på "Info", "Authorize" och lägga in ditt Adobe-ID (den e-postadress du angav hos Adobe) samt lösenord.

Tillbaka


Kan jag föra över e-böcker från min dator?

Jadå! Du behöver även då ha Bluefire Reader installerat på din iPad/iPhone (se ovan), gör därefter enligt nedanstående:

 1. Installera Adobe Digital Editions på din dator enligt instruktionerna på sidan "Hjälp för PC och Mac". Auktorisera programmet med samma Adobe-ID som du använder i Bluefire Reader och ladda därefter ner boken.
 2. När boken laddats ner till Adobe Digital Editions hamnar den på din dator under ”Dokument” och mappen ”My Digital Editions” (Windows)/”Digital Editions” (Mac). Den heter då någonting i stil med [boktitel].epub eller [boktitel].pdf.
 3. Starta iTunes och plugga i din iPhone/iPad. Den kommer att visa sig under ”Enheter” i vänsterkolumnen. Klicka på den och välj sedan knappen Program. Duser Bluefire Reader listad under ”Fildelning”, med en lista över de böcker du redan lagt in listade under ”Bluefire dokument”.
 4. Klicka på knappen ”Lägg till…” och bläddra fram till bokfilen på din dator (se punkt 3). Markera boken och välj ”Lägg till”. Boken läggs till under ”Bluefire dokument”. Synkronisera med din iPhone/iPad.
 5. Koppla ifrån din iPhone/iPad och öppna programmet Bluefire Reader i den. Boken har förts över till ditt bibliotek där.

Tillbaka


Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?

E_AUTH_BAD_DEVICE_KEY_OR_PKCS12
Detta bör lösa sig om man avauktoriserar Bluefire Reader och sedan på nytt auktoriserar den med samma Adobe-ID. För att avauktorisera Bluefire Reader,klicka på "Info" och sedan på "Deauthorize".

Enheten inte auktoriserad/Device not authorized
Detta beror på att du ännu inte auktoriserat Bluefire Reader med något Adobe-ID. Det löser du genom att följa instruktionerna här.

Du får inget felmeddelande alls, blir bara kvar på nedladdningssidan
Kontrollera att du använder Safari som webbläsare och inte t ex Google.

Tillbaka


Hur tar jag bort böcker ur Bluefire Reader?

Gå in i listan över böcker och klicka på pilen ute i högerkanten för att få upp information om boktiteln. Välj "Delete" och "OK". Om du får frågan "Wouldyou also like to return this item?", svara "No".

OBS: Använd funktionen "Delete", INTE funktionen "Return". Om du använder "Return" kommer Bluefire att konstatera att du återlämnat lånet och inte får öppna boken igen. Notera att du inte kan återlämna lån i förväg på det här sättet, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar.

Tillbaka

Ljudböcker


Hur lånar jag ljudböcker?

Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste komma ihåg din PIN-kod vilken du tillsammans med person- eller lånekortsnummer använder när du loggar in.

Tillbaka


Hur lyssnar jag på ljudböcker på min iPad/iPhone?

 1. Ladda ner Axiell Medias app Biblio i App Store
 2. Sök upp Täby bibliotek i listan över bibliotek och logga in med ditt vanliga lånekortsnummer/personnummer och pinkod
 3. Sök och låna böcker - tänk på att du bara kan låna tre böcker under loppet av sju dagar och att de inte går att lämna tillbaka dem i förtid.
 4. Du hittar alla dina pågående lån av e-ljudböcker under "Mina lån" i Biblio-appen.
 5. Se till att dra i reglaget för att ladda ned boken om du vill lyssna offline.

I Biblio kan du lyssna, pausa och göra bokmärken. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast i respektive bok och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Tillbaka


Varför stängs ljudet av när jag stänger av skärmen?

Eftersom ljudboken spelas upp i ett webbläsarfönster kan det i vissa webbläsare hända att den slutar svara när du stänger av skärmen. Om du använder webbläsaren Safari bör detta inte hända.

Tillbaka


Behöver jag använda någon speciell webbläsare för att lyssna på ljudböcker?

Nej, det bör fungera med Safari, som är standardwebbläsaren i iOS.

Tillbaka


Kostar det något att lyssna på ljudböcker via mobilen?

Det finns inga kostnader från biblioteket men vi rekommenderar att du kontrollerar vad du betalar din mobiloperatör för datatrafiken, i synnerhet om du strömmar böckerna.

Tillbaka