Hjälp för iPad och iPhone

E-böcker

Ljudböcker

E-böcker

Hur lånar jag e-böcker?

Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webbALTERNATIVT i appen Biblio, vilket du i båda fallen gör med låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med pin-kod.

Hur läser jag e-böcker på min iPad/iPhone?

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din iPad/iPhone med appen Biblio.

Läsa online
För att fortsätta läsa en bok du redan lånat online, går du in på Mina sidor/Mina lån, gå till den bok du vill läsa och klicka på "Ladda ned igen eller fortsätt lyssna/läsa".

Vill du låna en ny e-bok söker du upp den antingen via sökning i webbkatalogen eller via någon av listorna som du hittar under menyrubriken "E-biblioteket". "EPUB, Strömmande" är ett format av e-bok som läses online. Klicka på "Läs i webbläsaren" för att börja läsa. Boken öppnas i din webbläsare.

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. Tyvärr finns inte alla böcker tillgängliga i detta format; du kan alltid se om en bok finns för onlineläsning innan du lånar den genom att det står "Strömmande" ovanför "LÅNA"-knappen.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

- Bläddra: Tryck i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.

- Meny: Tryck mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.

- Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Ladda ner
För att kunna ladda ner e-böcker till din iPad behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Axiell Medias app Biblio fungerar för de flesta enheter. Du söker, lånar och läser direkt i appen. Du loggar in med låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med din pin-kod - inget Adobe-ID krävs. Alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

Om du använder en annan e-bokläsare än Biblio måste du ladda ned e-böckerna via bibliotekets hemsida. Vi rekommenderar då starkt att du använder webbläsaren Safari. Andra webbläsare – exempelvis Google – har ofta problem med att tolka nedladdningslänkarna. Om du klickar på nedladdningslänken och blir kvar på samma sida utan att boken laddas ner, kontrollera att du använder Safari innan du försöker igen.

Vad är ett Adobe-ID?

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla.

Efter att du registrerat ett Adobe-ID kan du auktorisera läsprogram med det. Med Axiell Medias app Biblio behöver du dock inte auktoriseras med Adobe-ID, utan kan logga in direkt i appen med ditt låntagar-ID, personnummer eller vanliga lånekortnummer, samt pinkod.

Kan jag föra över e-böcker från min dator?

Böcker du lånar syns automatiskt i appen Biblio, oavsett vilken program du först öppnar den i. Om du lånar bok på bibliotekswebben så är den automatiskt synlig och läsbar även i appen Biblio utan att boken behöver överföras. Appen Biblio har i dagsläget inte stöd för böcker i PDF så böcker i det formatet kommer ej att finnas tillgängliga i Biblio app.

Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?

E_AUTH_BAD_DEVICE_KEY_OR_PKCS12

Detta beror troligen på att läsprogrammet inte är auktoriserat med ett och samma Adobe-ID. För Biblio app krävs ingen auktorisering med Adobe ID men många andra läsprogram kräver det.

Enheten inte auktoriserad/Device not authorized

Detta beror på att du ännu inte auktoriserat läsprogrammet med något Adobe-ID.

Du får inget felmeddelande alls, blir bara kvar på nedladdningssidan

Kontrollera att du använder Safari som webbläsare och inte t ex Google.

Hur tar jag bort böcker ur mitt läsprogram?

Du behöver inte ta bort eller returnera dina lån. Lånet tas bort automatiskt efter låneperiodens slut. Vissa böcker går att returnera i förtid, för dessa böcker finns en "Återlämna"-knapp under "Mina lån".

Ljudböcker

Hur lånar jag ljudböcker?

Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, ALTERNATIVT i appen Biblio, vilket du i båda fallen gör med låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med pin-kod.

Hur kan jag lyssna på min ljudbok på min iPhone eller iPad?

1. Ladda ner Axiell Medias app Biblio i App Store eller motsvarande
  2. Sök upp Täby bibliotek i listan över anslutna bibliotek
  3. Logga in med ditt vanliga låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med din pinkod
  4. Sök och låna böcker. Du hittar alla dina lån under "Mina lån" där du kan lyssna, pausa och göra bokmärken. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast i respektive bok och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Varför stängs ljudet av när jag stänger av skärmen?

Om ljudboken spelas upp i ett webbläsarfönster kan det i vissa webbläsare hända att den slutar svara när du stänger av skärmen. Om du använder webbläsaren Safari bör detta inte hända.

Behöver jag använda någon speciell webbläsare för att lyssna på ljudböcker?

Nej, det bör fungera med Safari, som är standardwebbläsaren i iOS.

Kostar det något att lyssna på ljudböcker via mobilen?

Det finns inga kostnader från biblioteket, men vi rekommenderar att du kontrollerar vad du betalar din mobiloperatör för datatrafiken.