Hjälp för Android


E-böcker

E-ljudböcker

 


E-BÖCKER (info om e-ljudböcker hittar du längre ned på sidan)

Hur lånar jag e-böcker?

Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, vilket du gör med person- eller lånekortsnummer i kombination med pin-kod (pin-koden väljer du när du registrerar dig som låntagare).

Tillbaka

Hur läser jag e-böcker på min Android?

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din Androidenhet med appen Aldiko.

Läsa online

Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen här uppe eller via någon av listorna som du hittar under menyrubriken "E-biblioteket". "EPUB strömmande lån" är det format av e-bok som läses online. Klicka på "Strömma" för att börja läsa. Boken öppnas i din webbläsare.

För att fortsätta läsa en bok du redan lånat online, gå in på "Mina lån", gå till den bok du vill läsa och klicka på "Fortsätt strömma".

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. Tyvärr finns inte alla böcker tillgängliga i detta format; du kan alltid se om en bok finns för onlineläsning innan du lånar den genom att det står "Strömma" på lånaknappen.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

 • Bläddra: Tryck i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.
 • Meny: Tryck mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.
 • Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Ladda ner

För att kunna ladda ner e-böcker till din Android behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Aldiko, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här .

 1. Installera Aldiko från Google Play
 2. Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Aldiko med detta genom att klicka på menyknappen (övre vänstra hörnet), välja "Om" lägga in ditt Adobe-ID under "Adobe DRM".
 3. Logga in på bibliotekswebben, sök upp den bok du vill låna och klicka på "Hämta" eller ...
 4. ... om du redan har lånat boken, gå in på "Mina lån" och klicka på "Hämta" - du får ladda ned samma e-bok till sex olika enheter.
 5. Boken ska nu öppnas i Aldiko.
 6. Om boken inte öppnades direkt, Gå in på ”Nedladdningar” och klicka på URLlink.acsm. Boken hämtas och läggs upp i din Aldiko-hylla, och du kommer i fortsättningen åt den helt enkelt genom att öppna Aldiko.

Beroende på inställningarna i webbläsaren kan det ibland hända att nedladdningslänken inte öppnas direkt i Aldiko utan hamnar i mappen ”Hämtningar” (eller ”Download”). Om problemet kvarstår, testa gärna det här:

i) Starta Aldiko
ii) Gå in på fliken ”Files” via menyn, och därifrån till ”Download”
iii) Markera nedladdningslänken (URLlink.acsm) och välj ”Importera”.

Tillbaka

Vad är ett Adobe-ID?

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla. Läs mer om detta på Adobes hemsida här.

Efter att du registrerat ett Adobe-ID kan du auktorisera Aldiko med det genom att klicka på menyknappen, "Om", "Adobe DRM" och lägga in ditt Adobe-ID (den e-postadress du angav hos Adobe) samt lösenord.

Tillbaka

Kan jag föra över e-böcker från min dator?

Jadå! Du behöver även då ha Aldiko installerat på din Android, gör därefter enligt nedanstående:

 1. Installera Adobe Digital Editions på din dator enligt instruktionerna här. Auktorisera programmet med samma Adobe-ID som du använder i Aldiko och ladda därefter ner boken.
 2. Koppla din Android till datorn med USB-kabel och se till att den är monterad som diskenhet, så att den kommer upp som en USB-enhet i Utforskaren. Det kallas även Filöverföringsläge eller Masslagringsläge på vissa apparater – se t ex instruktioner för Sony Xperia här. Konsultera gärna bruksanvisningen.
 3. Leta upp mappen "My Digital Editions" på din dator (den ligger under "Dokument". Kopiera över bokfilen (den heter i regel [boktitel].epub eller [boktitel].pdf) till en valfri mapp på din Android.
 4. Öppna Aldiko, gå via menyknappen uppe till vänster in på "Files" och bläddra dig fram till mappen där du lade bokfilen. Klicka på den och välj "Import".
 5. Boken ska nu öppnas i Aldiko.

Tillbaka

Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?

Innehållet stöds inte/Content not supported

Testa att importera filen direkt från Aldiko enligt följande:

i) Starta Aldiko
ii) Gå in på fliken ”Files” via menyn, och därifrån till ”Download”
iii) Markera nedladdningslänken (URLlink.acsm) och välj ”Importera”.

Enheten inte auktoriserad/Device not authorized

Detta beror på att du ännu inte auktoriserat Aldiko med något Adobe-ID. Det löser du genom att följa instruktionerna här.

Får du något annat felmeddelande – kontakta gärna supporten så får du hjälp med det.

Tillbaka

Hur tar jag bort böcker ur Aldiko?

Gå in i listan över böcker och klicka länge på boktiteln tills du får upp en meny i skärmens överkant. Klicka på "…" i ena hörnet och välj "Radera".

Notera att du inte kan återlämna lån i förväg på det här sättet, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar.

Tillbaka

 

E-LJUDBÖCKER

Hur lånar jag ljudböcker?

Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, vilket du gör med person- eller lånekortsnummer i kombination med pin-kod (pin-koden väljer du när du registrerar dig som låntagare).

Tillbaka

Hur lyssnar jag på ljudböcker på min Android?

 1. För att kunna lyssna på bibliotekets ljudböcker i din Android behöver du först installera appen Elib Ljudbokspelare, som du hittar i Google Play.
 2. Logga in på bibliotekswebben, sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen här uppe eller eller via någon av listorna som du hittar under menyrubriken "E-biblioteket"..
 3. Sök upp fullpostinformationen om boken. Välj formatet "Strömmande ljudbok för Android-enheter" och klicka på "Strömma".
 4. Appen Elib Ljudbokspelare öppnas. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger fönstret.
 5. När du vill fortsätta lyssna på ljudboken loggar du in på ditt webbkonto igen och går till "Mina lån". De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på "Fortsätt strömma" och Elib Ljudbokspelare öppnas. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Tillbaka

Kostar det något att lyssna på ljudböcker via mobilen?

Det finns inga kostnader från biblioteket, men vi rekommenderar att du kontrollerar vad du betalar din mobiloperatör för datatrafiken.

Tillbaka

Varför behöver jag en app för att kunna lyssna på ljudböcker i Android?

Android är byggt på tanken att det mesta ska göras via olika appar, och för att få en användarupplevelse som är så god som möjligt på alla olika slags Androidapparater är en app det enklaste sättet.

Tillbaka

Sparar appen någon information om mig som användare?

Nej. Den enda information som sparas är de bokmärken som läggs in, t ex för att du ska kunna fortsätta lyssna på samma ställe som du slutade förra gången.

Tillbaka