Historien om Tracy Beaker

Jaccqueline Wilson är en brittisk författare som har skrivit många roliga och gripande böcker. Mest skriver hon om flickor, så också i serien om Tracy Beaker som nog är en av hennes allra bästa.

Tracy är tio år och bor på ett barnhem eftersom hennes mamma inte kan ta hand om henne. Tracy vill många saker, bland annat vill hon gärna få ett riktigt hem. Dessutom vill hon bli känd, gärna genom att bli författare! Det finns också många saker som hon inte vill och hon hamnar ofta i bråk, både med barn och med vuxna.

Tracy berättar själv - hela Historien om Tracy Beaker är liksom den där boken som Tracy bestämmer sig för att skriva. I början fyller hon i uppgifter om sig själv. Sedan blir det plats för eget berättande. Lite hjälp får hon av att det kommer en riktig författare till barnhemmet och hälsar på. Så här börjar boken:

"Jag heter Tracy Beaker
Jag är 10 år och 2 månader
Min födelsedag är 8 maj. Det är så orättvist, för den där mesen Peter Ingham fyller år samma datum, så vi fick dela på tårtan. Och vi var tvungna att hålla i kniven bägge två när vi skulle skära upp den. Vilket innebar att vi bara fick en halv önskning var. Men det spelar ingen roll, för det är barnsligt med önskningar. De går ändå aldrig i uppfyllelse."

Ofta förstår man som läsare att saker inte är precis som Tracy beskriver dem. När hon skriver att hon aldrig gråter utan bara har hösnuva misstänker man till exempel att Tracy är ganska ledsen, trots sin tuffa yta. Och hennes mamma är antagligen inte fullt så bra och fantastisk som Tracy beskriver henne. När Tracy sedan får för sig att hon ska flytta hem till författaren Cam är det kanske också bara en önskedröm, eller …?

Man kan inte låta bli att tycka om Tracy Beaker och man hoppas så att det ska gå bra för henne! Tycker du också om boken kan jag glädja dig med att det finns två fortsättningar som du kan läsa när du är klar med den första.

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 5 mars 2012