Himmel över Hassela

Viveka Sjögren är en författare med förmåga att skriva starka och berörande böcker. Med "Joy till världen" (2010), "I den tysta minuten mellan" (2011) och nu senast "Himmel över Hassela" (2012) anser jag att hon har skrivit in sig bland de mer angelägna svenska barn- och ungdomsboksförfattarna.

Språket i Himmel över Hassela är glasklart. Det förekommer inget slarv, inte ett ord känns onödigt. Berättelsen har inga kapitel utan bara en indelning i två delar. Det känns följdriktigt. Som läsare vill man nämligen inte ta några pauser och lägga boken åt sidan utan bara läsa på, allt eftersom berättelsen flyter framåt.

Huvudperson och berättare är Kalle, som egentligen heter Santos. Detta faktum gömmer på en av bokens frågor: Kan man egentligen ändra på vem man är? Kan man byta identitet, som från Santos med bolivianskt ursprung till det vanligare Kalle? Det är klart att man kan byta namn, men om syftet är att ändra på sig själv, är det då verkligen möjligt? Eller ges möjligheten just i det omvända, i den stund man bejakar sig själv, sin bakgrund och sin personlighet med allt vad det innebär?

Kalle berättar i boken om sitt liv. Han är en strulig kille, har en diagnos (”några suddiga bokstäver”), går hos den ena kuratorn efter den andra, ställer till det och har svårt för att knyta an till andra människor. Sina småsystrar påstår han själv att han upplever ungefär som ett par blomflugor.

Samtidigt är han en intelligent och verbal kille. Kanske gör det det bara svårare för honom. Han har inga problem med att genomskåda människor och att föra kuratorerna bakom ljuset när det passar honom. Men så kommer vändpunkten. En människa dyker upp som verkligen betyder något för honom – på alla plan. Det skulle kunna gå bra, men som i ett ödesdrama har något hänt tidigare, som en dag måste komma fram i ljuset …

En fest som spårar ur, en tjej som druckit för mycket och killar som får ett tillfälle till något de möjligen kommer att ångra – det är så vanligt i den svenska ungdomsboken att det känns som en uttjatad schablon, men i Himmel över Hassela blir även detta något nytt och ovanligt omskakande, även om skändningen avbryts innan den gått hela vägen.

Detta är en bok man inte kommer att glömma i första taget!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 12 november 2012