Hemligheten

Gripande berättelse om familjehemlighet i efterkrigstidens Frankrike.

Vissa böcker minns man bättre än andra… Vad är det som kännetecknar en bra bok? Kanske just det att man kommer ihåg den länge efter att man läst ut den.
En sådan bok är den tunna men innehållsrika ”Hemligheten” av den franske författaren Philippe Grimbert.

Romanen har självbiografiska drag och huvudpersonen Philippe växer som liten pojke upp i efterkrigstidens Paris. Han är duktig i skolan, ett ensamt mönsterbarn. Men också ängslig och sjuklig, och långt från sina vackra och sportiga föräldrars ideal om den atletiske sonen.
Han uppfinner därför en låtsaskompis, en bror som är både vackrare, modigare och starkare.
Denna låtsasbror får stor betydelse i berättelsen, och Phillippe kan knappast ana att han genom denne låtsasbror är på väg att avslöja en väl förborgad familjehemlighet i krigets skugga.

Under Vichyregimen i ockupationens Frankrike gick ingen jude säker. Inte ens om man som Philippes far bytt efternamn från Grinberg till Grimbert. Pojken Philippe har ingen aning om att har har judiskt påbrå. När han frågar föräldrarna om sitt efternamn eller annat om sin bakgrund känner han att han stöter emot en mur av tystnad. De vill inte berätta vissa saker. Och han vill egentligen inte heller veta.

Språket är enkelt och sparsmakat i denna mycket gripande och upprörande berättelse.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 22 januari 2014