Hemliga brev

Ernest är tio år och bor i Frankrike. Hans liv är inte som andra barns. Hans mamma dog när han föddes och hans pappa lämnade honom när Ernest bara var tre dagar gammal. I stället har Ernests farmor och en hushållerska tagit hand om honom. Allt i deras hem är tyst och stilla.

Farmorn går aldrig ut och hon pratar knappt med Ernest. Han har aldrig varit på restaurang, aldrig rest bort, har ingen vän, har aldrig ägt ett par jeans. Han går till skolan, gör sina läxor, äter sin mat, går och lägger sig … Varje dag är likdadan utom söndagarna, då han och farmorn brukar ta fram ett gammalt brev från Ernest farfars far. (Fast egentligen undrar jag om det inte ska vara ”farmors far”. På franska heter det ju samma sak.) Brevet är kodat, så hur många gånger de än tittar på det kan de inte tyda det.

Allt förändras den dag en ny flicka, Victoire, börjar i Ernest klass. Hon blir ohjälpligt förtjust i Ernest och tar med honom hem till sin stora familj. Ernests horisonter vidgas och till och med hans farmor vaknar så smått upp ur sin slummer. Livet blir mer oberäkneligt och mycket mer spännande!

Och någonstans i världen finns det någon som dag efter dag skriver brev till Ernest, utan att någonsin skicka iväg dem. Det blir Ernest som får ta kontakt först och söka upp den person som så länge har saknats i hans liv …

Man kan säga att boken handlar både om oviktiga brev, som ges stor betydelse, och om viktiga brev, som riskerar att aldrig ens bli lästa. Och så om vänskap och kärlek och en hel del annat!

Ofta är det jag som bibliotekarie som tipsar barn om vad de kan läsa, men i det här fallet fick jag först tipset från några barn som ritat nya omslag till sina favoritböcker för ett par år sedan. Nu först har jag läst boken och jag gillade den verkligen. Tack för tipset hör ni!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 4 juni 2015