Havsboken eller Konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider

En prisbelönt bok som är ett måsteläs även för alla landkrabbor.

Den här boken, som alla riktigt bra böcker, är svår att genrebestämma, men kan kanske benämnas som en lyrisk essä. En genre som inte är ny men som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden med bland annat Jenny Offills, Avd. för grubblerier och Argonauterna av Maggie Nelson. Det finns inga täta skott mellan säg Torgny Lindgrens vilt fabulerande memoarer eller den efterföljande debatten kring Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap och den så kallade lyriska essän. De rör sig alla i någon sorts gråzon mellan fakta och fiktion. Där fakta berikar fiktionen och tvärtom.

Havsboken byggs kring en berättelse där författaren Morten A Strøksnes och en gammal vän ger sig iväg ut på det nordnorska havet för att fånga Håkäringen. Håkäringen, får vi veta, är en djuphavshaj som kan bli större än vithajen och är därmed världens största köttätande haj. Dessutom kan den bli femhundra år gammal, vilket gör den till jordens i särklass längst levande större varelse. En riktig praktfirre alltså. Men den här boken är något mycket mer än en fiskehistoria om två män, en haj och en liten gummibåt, den är även otroligt lärd. Själva fisket utgör en relativt liten del av texten. Genom associationer ur samtal, landskap och hajjakt blandas intrigen med vetenskapliga essäer inom så vitt skilda ämnen som oceanografi, mytologi, evolutionsbiologi, historia, konst, litteratur och mycket mer.

När exempelvis Strøksnes och Hugo når Lofotveggen i sin jakt på Håkäringen får 1800-tals konstnären Christian Krogh beskriva den: ”Ja det kan inte förnekas – en imponerande syn: Det renaste av det rena, det kallaste av det kalla, det dygdigaste av det dygdiga, det förnämsta man kan tänka sig, altare för ensamhetens gud och kyskhetens gudomliga oberördhet. Svårt-svårt att måla detta! Att få fram högheten, storheten och naturens obönhörliga, obarmhärtiga ro och likgiltighet.”

Vidare via ett Herman Melville citat ”Water and meditation are wedded forever” frågar sig författaren var allt vatten kommer ifrån vilket leder vidare ut i astronomin och landar ungefär vid barscenen i George Lucas Stjärnornas krig.

Boken är full av sådana här vackra och intressanta vetenskapliga utvikningar som springer ut och berikar texten vilket får läsaren att känna sig lite mer bildad efteråt och ger, även en landkrabba som mig, ett svårt sug efter havet.

Kort om författaren:
Morten A. Strøksnes, född 1965, är norsk författare och journalist. Han har tidigare skrivit sju böcker. Ett mord i Kongo nominerades till Bragepriset 2010 och har sålt i 30 000 exemplar. 2011 mottog Strøksnes Norsk Språkråds språkpris. Havsboken vann Bragepriset och Kritikerpriset 2015 och rättigheterna har sålts till 16 länder.