Harry Potter och de vises sten

”Harry Potter och De Vises Sten är en sympatisk blandning av fantasy och klassisk engelsk internatskoleskildring” skrev jag när boken nyss kommit ut på svenska (1999).

 Och så här fortsatte recensionen: ”Rowling utnyttjar en mängd nya grepp på ett gammal tema och skriver med både humor och spänning.

Harry, som tidigare inte vetat om att han har magiska gåvor, får elva år gammal börja på ’Hogwarts skola för häxkonster och trolldom’. Han studerar Trolldryckskonst, Örtlära, Trollkonsthistoria, Förvandlingskonst och Trollformler. På fritiden spelar han Quidditch – ett bollspel där deltagarna flyger på sina kvastar som lånat drag av moderna skateboards.

Man är betagen från början och i slutet blir den ännu bättre. Här ryms tankar om kärlekens skyddande kraft, om ondskan som inte har någon makt i sig själv: ’jag tar bara form när jag kan bli del av en annans kropp ... men det har alltid funnits såna som är villiga att släppa in mig i sina hjärtan och hjärnor’ och om döden som ’när allt kommer omkring ingenting annat [är] än nästa stora äventyr’."

Nu har boken funnits i över ett decennium men den är precis lika bra fortfarande!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 3 december 2010