Harbor me

Ms. Laverne said every day we should ask ourselves, ’If the worst thing in the world happened, would I help protect someone else? Would I let myself be a harbor for someone who needs it?’ Then she said, ’I want each of you to say to the other: I will harbor you.’

Haley och fem andra 11-åringar går i samma specialgrupp i sin skola i Brooklyn. En dag tar deras lärare med dem till ett rum på skolan som inte används och förklarar att en timma varje fredag ska barnen sitta tillsammans och prata. Det kommer inte vara någon vuxen med och de får prata om precis vad de vill.

Ungdomarna är inte riktigt med på varför de ska sitta tillsammans i ett rum utan att göra något skolarbete. Vad ska de prata om? Är det så att deras lärare helt enkelt vill kunna gå hem en timma tidigare på fredagarna? Haley är inte heller säker på vad meningen med fredagarna är men hon ber ändå sin farbror köpa en röstinspelare och använder den för att kunna bevara det som sägs i klassrummet. Och det visar sig snart att alla har något viktigt att berätta; Amari som inte längre får leka med sin vattenpistol ute på gatan eftersom hans pappa är rädd för att han ska bli skjuten av polisen. Esteban vars pappa har skickats till ett utvisningscenter i Florida och antagligen kommer vara tvungen att åka tillbaka till Dominikanska republiken. Haley vars pappa sitter i fängelse.

”Harbor me” är en tunn bok som rymmer flera berättelser om hur det är att växa upp i USA och möta rasism och utanförskap. Men det handlar också om hur det känns att bli accepterad och förstådd av andra, trots att man har olika bakgrund och erfarenheter.