Handbok i naturlig biodling

En handbok i biodling på binas egna villkor.

I skrivande stund så är det januari och snön singlar ner utanför fönstret. Att då tänka på bin kanske känns främmande men vintern är ju den tid på året då vi har tid att drömma och planera inför våren och sommaren. Många är vi som hört, läst och sett på TV alla larmrapporterna om den akuta bristen på bin som pollinerar alla våra växter som sedan ska bli mat på våra bord. Intresset och medvetenheten om vår natur och vårt samspel med den har ökat och därmed också intresset av att skaffa egna bin. Om man är ute efter ett nytt husdjur så slår bin hundar med hästlängder då det gäller den aktiva tidsåtgången. Det sägs att för en nybörjare tar en bikupa 10 timmar i anspråk per år. För ett proffs går det på 2. Jämför det med en hund!

Detta är en lärobok som tar upp om biodling genom tiderna, baskunskaper om bin, baskunskaper om biodling och den fungerar även som en handbok i hur man praktiskt sköter och tar hand om bin och sin bikupa. I traditionell biodling ligger tyngdpunkten på att varje bisamhälle ska producera så mycket honung som möjligt åt oss. Utgångspunkten har ensidigt varit våra mänskliga behov.

Det som skiljer denna bok från många andra är att författarna här utgår ifrån binas behov och inte våra i första hand. De vill verka för en biodling som är i samklang med naturen och bina. Bina har levt och frodats på vår jord i 30 miljoner år så deras intelligens när det gäller hur de vill leva sitt liv och producera sin honung måste vida överstiga vår. Det är först nu när vi människor aktivt har börjat lägga oss i och störa deras naturliga livscykler som de börjat må dåligt. Kanske är det så att vi åter igen bör ta ett steg tillbaka och förlita oss på att de bäst själva vet hur biodlingen ska gå till. Honungen kommer ändå att räcka till dem och till oss om vi samarbetar istället för att styra och ställa över dem.

Så varför inte en bikupa eller två till sommaren? Och inte hårar de heller.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Eva Averin den 18 januari 2018