Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix

Galen tripp genom pophistorien

En bok om Jan Olofsson? Namnet sa mig ingenting. Jag som trodde jag hade bra koll på rockmusiken från 60- och 70-talet. Mannen befann sig mitt i rockens själva epicentrum under dessa decennier.

Inspirerad av musiken han rattade in från Radio Luxemburg inledde han sin karriär i Malmö under slutet av 50-talet som "Sveriges yngste manager", bland annat åt Little Gärdsby (!). Med måttlig framgång, får man väl säga. Men han lät sig inte nedslås. Han sökte sig till London och Hamburg. Blev kompis med Beatles när dom fortfarande spelade på tvivelaktiga barer på Reeperbahn. Blev så småningom skivbolagsboss, fotograf och "ett party på två ben" i swinging London. Kände alla. Träffade alla.

Det är en fascinerande resa han gör. Från den lilla ettan i Malmö och sin, genom hela livet, skeptiske pappa rörläggaren till positionen längst fram i VIP-kön på alla Londons inneklubbar. Drivet, kaxigheten och driftigheten verkar funnits där från början. Hur de egenskaperna hamnade i just Jan Olofssons kropp får vi läsare aldrig svar på, men vi får vara med på hans lätt galna tripp som medryckande nedtecknats av Sven Lindström. Kul! Boken innehåller en mängd fotografier, givetvis tagna av huvudpersonen själv. Så läggs ännu en färgglad pusselbit i det stora brokiga rockpusslet.

/Mikael Borrman

Taggar: