Hålet

Böcker måste inte alltid ha text. "Hålet" är en underfundig bilderbok som berättar en historia nästan enbart i bilder. Särskilt klurigt är det för att historien handlar om är något som egentligen inte finns, nämligen ett hål. Ett hål är ju bara avsaknad av någonting, men kan ändå kännas nog så konkret och störande.

En figur flyttar in i sin nya bostad och upptäcker där ett hål. Ibland sitter det i väggen, ibland i golvet. Tekniskt sett går hålet (ett riktigt hål) rakt igenom boken så att man kan kika igenom det, men beroende på hur bilderna har ritas hamnar det på olika ställen i berättelsen.

Barnet som du läser för (eller tittar tillsammans med) kommer säkert gärna vilja hitta hålet på varje uppslag. Det inbjuder också till samtal om vad hålet föreställer, varför det finns där, vad man egentligen kan göra med ett hål och så vidare. Så även om det är sparsamt med ord i berättelsen kan ni väva er egen historia kring den.

Och vad skulle ni göra om ni hittade ett hål hemma i väggen? Lämna in det på analys, som figuren i berättelsen, eller helt enkelt skaffa ett doslock?!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 12 maj 2014