Här kommer Lola!

En flicka värd att lära känna är Lola Veloso. Hon bor i Hamburg i Tyskland och är 9 ½ år i den första boken i serien. I den tredje fyller hon tio. Än så länge finns det bara tre böcker om henne översatta till svenska, men på tyska finns det ett tiotal, den första boken har filmats och serien har översatts till mer än femton språk.

Lola är en initiativrik och fantasifull tjej. Hon har ofta svårt att somna om kvällarna och då ligger hon och tänker ut långa historier om att hon är en popstjärna, reporter eller hemlig agent till exempel. Och på sätt och vis blir hon det sedan också i verkligheten.
  Lola har en stor familj: en mamma som är sjuksköterska, en pappa från Brasilien, mormor och morfar i samma hus och – faktiskt – en liten moster på bara ett par år. (Mormor jobbar i bokhandel och vägrar sälja barnböcker som hon inte tycker att är bra. Vill kunderna ha en dålig bok i alla fall skäller hon ut dem.)
  Vad Lola däremot inte har, som nyinflyttad i Hamburg och ny i skolan, är en bästis – och det vill hon ha! Så Lola bestämmer sig för att fästa ett brev vid den gasballong som hon skickar upp när skolan firar sitt hundraårsjubileum tillsammans med 439 andra ballonger. ”Jag önskar mig en bästis”, skriver hon under sitt namn och sin adress. Sedan är det bara att börja vänta! Och vem det blir får man inte veta förrän i slutet.
  Jag tror att jag vågar säga att både Lola och läsaren blir lite överraskade av resultatet, men det blir bra, väldigt bra!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 12 december 2011