Grejen med verb

Har du läst en grammatikbok och samtidigt fnissat åt exemplen och förklaringarna? Nej, tänkte väl det. Men då ska du läsa "Grejen med verb", i vilken grammatik förklaras på ett sätt som du aldrig har sett den förut.

Enligt författaren och SFI-läraren Sara Löwestam är det här en bok för alla, oavsett intresse och kunskap om grammatik. Men jag skulle dock vilja hävda att det är fördel om man är något bekant med den grammatiska terminologin.

Sara Löwestam presenterar grammatik på ett underhållande, pedagogiskt, entusiasmerande och lagom nördigt sätt. Ett komplement till den så oftast snustorra framställningen av ett språks grammatik. Hon är själv inbiten grammatiknörd sen barnsben och bjuder i den här boken på många roliga funderingar kring våra svenska verb och deras konstruktion, tillsammans med underfundiga illustrationer.

Så vad är egentligen grejen med verb? Ingen annan ordklass byter form om man ändrar den från nutid till dåtid – tumla/tumlade, är/var. Förutom ett verb som inte ändrar form alls.

Författaren går igenom verbformer, tempus, modus, partikelverb och konjugationer. Beroende på hur man böjer ett verb tillhör det en verbgrupp, dvs en konjugation. Sara Löwestam drar en finurlig liknelse mellan konjugationerna och Sveriges medborgare, där de få, men anrika, starka verben – om de vore medborgare – i så fall skulle vara adel. Medan alla vanliga verb och de som är nybildade är pöbeln.

Läsaren får också i en sedelärande saga veta hur det kommer sig att det som förr hette imperfekt, idag kallas preteritum.

Boken tar givetvis upp allt som har med verb att göra och även ett kort kapitel om verbens gamla pluralformer. Många har säkert undrat varför vi på julen sjunger ”Vi komma från pepparkakeland”, ”Stjärnorna på himmelen de blänka eller ”Vi tackom nu så gärna”. Den som grubblat behöver nu inte längre fundera.

 

/Malin Johansson

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Malin Johansson den 13 juli 2015