Grabben i kuvösen bredvid

Jonas Helgesson är van att man sätter etiketter på honom. Man kunde tänka sig etiketten ”stå upp-komiker”, ”70-talist”, ”våghalsig” eller ”författare”. Oftast blir det dock i stället någon beteckningarna ”CP-skadad”, ”annorlunda” eller ”handikappad”. De senare etiketterna har tråkigt nog en tendens att slå ut alla andra (ja, utom kanske ”70-talist” då), som om man inte kan vara något mer än just detta sitt handikapp.

Det här verkar Jonas Helgesson ha tagit till uppgift att ändra på. Etiketter ska man sätta på julklappar – inte på människor heter en av hans böcker, en aforismsamling fylld av kloka ord och humor. Alla har ju sina egenheter och problem, eller som det tolkas av Helgesson (med serieteckning av Johan Hesselstrand): ”Det finns en massa olika handikapp. En del är CP-skadade, en del har ADHD, en del är blinda, och en del gillar dansbandsmusik …”

I boken om honom själv, Grabben i kuvösen bredvid – om att vinna mot ett handikapp, slår han fast att det enda handikapp han accepterar numera är i golf (24 närmare bestämt).

Helgessons historia är berättelsen om att leva mot alla odds, om att få en start som ingen frivilligt skulle välja, men att lyckas vända på det och fokusera på den sagolika tur man har haft om man, trots syrebrist under 40 minuter vid förlossningen, överlever och får ett liv så att säga ”på extratid”!

För läsaren blir det klart att Helgesson är en kämpe, envis som få. Han är dessutom en livsnjutare och mer intresserad av kaffe och golf (för att ta två exempel) än av CP-skador. Självklart ger talsvårigheterna och spasmerna problem. Å andra sidan visar han i den självbiografiska boken hur han vunnit den ena ronden efter den andra. Som barn satt han i rullstol och prognosen sa att han aldrig skulle kunna klara sig utan den. Men Jonas tröttnade, gav sig den på att han skulle kunna gå och med stöttande föräldrar fanns det ingen väg tillbaka när han väl satt i gång. Mamman avyttrade raskt rullstolen och Jonas hann bara precis rädda däcken, som därefter fick göra tjänst som lådsbilshjul.

Det är spännande läsning men definitivt inte bara solsken, även om författaren i grunden ser tillvaron från den ljusa sidan. Man häpnar när man läser om hur ett brev dyker upp från Försäkringskassan, där det står att man beslutat att omgående dra in hans handikappstöd eftersom man anser honom vara "för frisk" – detta från en ung man med så stora svårigheter att göra sig förstådd att han inte kan be om hjälp i matvaruaffären. Och som han själv påpekar, om han skriver i sina platsansökningar att han är CP blir han av någon anledning aldrig kallad till intervju.

Men Jonas Helgesson är inte den som ger sig. Idag är han gift, har körkort och vad gäller jobb så verkar han ha fullt upp. Hösten 2014 kan man se honom i musikalen ”Livet är en schlager” på Cirkus i Stockholm. Missa inte det!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 23 juni 2014