Gone girl

En mycket skickligt uppbyggd thriller som håller läsaren i sitt grepp till sista sidan.

Nick och Amy har levt i ett lyckligt äktenskap i New York och de har levt gott på Amys ärvda pengar och sina jobb i mediebranschen. När finanskrisen är ett faktum förlorar de båda sina jobb och även Amys förmögenhet minskas drastiskt då hon måste hjälpa sina föräldrar. Paret flyttar till en liten stad i Nicks hemtrakter i Missouri och Nick öppnar en bar tillsammans med sin syster. Nick trivs i stort med sin nya tillvaro men Amy hatar den. På parets femåriga bröllopsdag försvinner hon. I deras hus finns tydliga spår efter en strid, möbler är omkullvälta, det finns en kniv och blodspår på golvet.

Berättaren är omväxlande Nick och Amy, den sistnämnda genom sina efterlämnade dagboksanteckningar. Så småningom växer misstankarna mot att det är Nick själv som ligger bakom Amys försvinnande, mycket beroende på vad som står i hennes dagbok. Det visar sig att Nick har mindre sympatiska sidor och att äktenskapet inte varit så lyckligt som det verkade.

Den fortsatta handlingen är ganska överraskande, det blir ordentligt skruvat så småningom. Utan att förstöra spänningen kan man säga att också Amy har minst sagt otrevliga sidor!

Det är en mycket välskriven och spännande bok med stor psykologisk skärpa, vars engelska utgåva sålt i 2 miljoner exemplar.

Anna Maria Käll har gjort en utmärkt inläsning av boken.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Eva Herrlin den 9 april 2014