Ge mig arsenik

Klara Krantz har skrivit en lovande debutroman proppad av vilsenhet och längtan.

När Elisabeth snor en anteckningsbok tar hennes liv en annan vändning. Hon kan inte längre ha kvar namnet Elisabeth Jansson eftersom det låter så ocoolt, istället tar hon namnet Elsa. Elsa är ett geni, en författare och en superhjälte. I samma veva släpper Håkan Hellström sin debutskiva Känn ingen sorg för mig Göteborg, en skiva som blir soundtrack till Elsas nya liv. Med skivan i CD-freestylen börjar hon skriva på ett mästerverk i sin snodda anteckningsbok.

Elsa går i nian och har några år tidigare flyttat från Mörbylånga till en Stockholmsförort med sin mamma. Livet är ganska trist. Elsas föräldrar har nyligen skilt sig och hon vägrar att svara i mobilen när pappan ringer. Dessutom har Elsas före detta bästis Katrina svikit henne har nu skaffat nya vänner. Katrina som en gång var Elsas tvillingsjäl möter nu inte ens hennes blick i korridorerna. Skrivandet tillsammans med Håkan Hellströms musik blir som terapi för Elsa och hjälper henne att överleva och bygga upp en ny identitet.

Klara Krantz bok kan verka dyster, och visst den är stundtals allvarlig men den är också energifylld och bubblande. Boken vägs dessutom upp av ett träffsäkert och nyanserat språk. Ingenting är svart eller vitt och Krantz beskriver träffsäkert den sköra linjen mellan vänskap och kärlek.