Gatukatten Bob

En vinterkväll då James Bowen kommer hem hittar han en hemlös, skadad katt som sitter hopkrupen utanför en av dörrarna i hyreshuset. James, som kämpar med att bli drogfri, har precis fått en träningslägenhet i en av Londons norra förorter och hankar sig fram som gatumusiker. Den rödgula katten tycks gilla honom. Men James tycker att det är tillräckligt med att ta hand om sig själv, så det sista han behöver är ett husdjur att ansvara för.

Trots detta kan James inte låta bli att ta hand om katten, som får namnet Bob.  Han ser till att katten får vård och mat och efter ett kort tag bor de båda i lägenheten. Det visar sig att Bob är en ovanligt intelligent katt och lika streetsmart som James. De blir snabbt trofasta vänner och ett oskiljaktigt par på Londons gator. Bob följer med när James försörjer sig som gatumusiker och försäljare av de hemlösas tidning, Big Issue, och väldigt snart har Bob charmat Londonborna, ja till och med en hel värld (Bob har numera ett eget Twitterkonto, en egen Facebooksida och man kan se mängder av filmer med honom på Youtube).

James och Bob är med om en hel del varierande och roliga äventyr, ibland rent av farliga händelser. Dessa erfarenheter svetsar dem samman ännu mer och långsamt läker såren från deras respektive förflutna.

Det här är en charmig, hjärtevärmande berättelse om två tilltufsade själar som finner styrka i varandra och lyckas ta sig upp ur rännstenen. Men boken ger också en inblick i det tuffa och orättvisa livet på gatan där andra regler gäller än de gängse i samhället.


/Malin Johansson

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Malin Johansson den 7 augusti 2014