Göra sig kvitt Eddy Bellegueule

En stark historia om en ung pojke frigör sig från ett liv i förnedring. Eddy växer upp i ett fattigt litet samhälle i norra Frankrike. Han blir hånad, sönderslagen och bokstavligen nästan dödad.

” Från min barndom har jag inte ett enda positivt minne”.

Boken ”Att göra sig kvitt Eddy Bellegueule” utspelas i regionen Picardie mot slutet av 1990 talet fram till i början av 2000 talet. Omgivningen präglas av låg utbildning, hög arbetslöshet, kriminalitet, missbruk och våld. Eddy bor med sina föräldrar och syskon i ett fallfärdigt ruckel; föräldrarna super och de har ständigt ont om pengar. I skolan blir han slagen, bespottad och får hela tiden höra plågoandarna skrika glåpord efter honom

- ” Bög, bögjävel, bögfjant, bögäckel…”

Eddy kämpar hårt för att vara en vanlig heterosexuell kille, men han har inte fallenhet för att slåss, spela fotboll och känner inget för flickor, trots flera försök.

En väg ut ur misären och en dörr ut mot ett annat liv öppnas genom att Eddy blir antagen till ett teaterprogram på ett gymnasium på en annan ort.

Édouard Louis föddes som Eddy Belleguele 1992, och skrev som 22 åring denna hårt självbiografiska debutroman som utkom på svenska 2015. Boken kan läsas, förstås och diskuteras utifrån olika perspektiv så som sexualitet, genus, och klass.