Gökens rop

En ny brittisk deckarserie – skriven av pseudonymen Robert Galbraith. Denna första del följs av "Silkesmasken" och fler är att vänta. Intrigen är bra i sig – en supermodell störtar från en balkong, polisen avskriver fallet som självmord medan hennes bror söker upp privatdetektiven Cormoran Strike – men framför allt fäster jag mig vid denna serie på grund av huvudpersonerna.

Det är något mycket sympatiskt, om dock lite kantigt, över Strike, som tidigare tjänstgjort inom militärpolisens särskilda undersökningsavdelning. Efter att ha förlorat halva benet i en bombattack i Afghanistan har han sadlat om till detektiv i London.

Han sover i en tältsäng på kontoret, eftersom han saknar bostad efter ett nyligen uppbrutet förhållande. Han har egentligen inte råd att betala någon sekreterare, men när den unga kvinnan Robin skickas ditt av ett bemanningsföretag känner åtminstone läsaren att det var precis vad som behövdes.

Hon är effektiv, finkänslig, ambitiös och med en brinnande längtan att få arbeta som detektiv. Trots att hon är förlovad på annat håll börjar man så småningom hoppas på att det ska bli Cormoran och Robin. Åtminstone arbetsmässigt matchar de varandra såväl!

Pseudonymen Galbraith står för J. K. Rowling, författaren till Harry Potter. Att hon i det här fallet skriver under pseudonym kan vara ett sätt att inte få barn och yngre tonåringar att kasta sig över dessa vuxendeckare. Det var också ett sätt för Rowling att visa att hon kunde ge ut vuxenböcker i kraft av deras kvalitet och inte bara tack vare sitt namn.

Böckerna om Cormoran Strike har annan målgrupp och annan ton än Harry Potter-serien, de ingår i en annan genre och en annan litterär tradition. Men något har de gemensamt, nämligen känslan av att vilja vara kvar i bokvärlden, att trivas med de fiktiva personerna och att uppleva en saknad när man har läst färdigt. Och det, tycker jag, är ett gott betyg!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 10 december 2015