Från Holmes till Sherlock

Sherlock Holmes, en privatsnok för alla tider

Mattias Boström är framstående Sherlock Holmes-kännare, en stor entusiast. Det märks! Han hade behövt döda en och annan älskling innan "Från Holmes till Sherlock" gick till trycket. Denna biografi över en fiktiv person är lika myrstacksmyllrande av namn som en rysk tegelstensroman. Det vimlar av forskare, författare, förläggare, skådespelare, illustratörer, journalister, regissörer, spiritister, tidningsmagnater, filmproducenter, vänner, ovänner, släktingar, fruar, äkta män och Sherlock Holmes-nördar. Intressanta anekdoter ur dessa livsöden förhöjer men blotta mängden tynger. Försvårande är också att historien om Sherlock Holmes berättas i flera parallella händelseförlopp, som ibland flätas samman, ibland inte. Läsaren avkrävs gott namnminne och viss talang för att hålla många bollar i luften samtidigt.

Men om man tar sig igenom de 500 sidorna finns längs vägen en uppsjö av guldkorn att glädjas åt! Man får tex veta att inspirationskällan till Sherlock Holmes var en viss doktor Joseph Bell som kunde ställa diagnos utan att ens klä av patienterna. Man får veta att av berömda Sherlock Holmes-signum som deerstalkern (den dubbelbrättade hatten), den böjda pipan, frasen "Elementärt, käre Watson" och förstoringsglaset är det bara det sista som var upphovsmannen, sir Arthur Conan Doyles egen idé. Man får en inblick i det victorianska Englands sjudande förlagsindustri som befann sig i en brytningspunkt där den illustrerade underhållningspressen höll på att ta över från trist "gammelmedia". Utvikningar görs även till Sverige där Holmes-historierna vid förra sekelskiftet fick klä skott i landets första mediala moralpanik. 

I "Från Holmes till Sherlock " berättas historien om hur en fattig småstadsläkare med skrivklåda skapar en legend, en figur som kom att börja leva sitt eget liv. Conan Doyle var långliga hjärtinnerligen trött på sin detektiv, han försökte upprepade gånger att göra sig av med honom. Men Holmes var av segt virke och återkom efter både avlivnings- och pensioneringsförsök. Och han har nu med besked överlevt sin skapare och existerar i hög grad utanför böckernas värld. På teater, radio, tv och film har Holmes-gestalten gång på gång förnyats och gjorts relevant för nya generationer. Boströms bok är berättelsen om de människor som var och en haft sin del i skapandet av den ikoniske detektiven - historien förs ända fram till 2010-talet och BBC:s hyllade "Sherlock" med Benedict Cumberbatch i titelrollen.

/Thomas Hallin