Fotoalbumet

Hade jag inte jobbat som barnbibliotekarie så hade jag nog aldrig läst den här boken. Och det hade varit väldigt synd! Fotoalbumet av Laura Trenter är en fantastiskt bra övernaturlig pusseldeckare - en riktig bladvändare!

När Gilber var nyss fyllda fem år dog hans pappa. Nu är han tolv år och vill veta hur hans pappa egentligen var, och vad som hände honom. Han har alltid fått höra att hans pappa dog av en slump när han av misstag låstes in i en lagerlokal över helgen. Sina livsviktiga hjärtmediciner hade han inte med sig då, och därför var han död när han hittades på måndagen. Gilbert minns inte mycket av tiden då pappan levde, och den som skulle kunna berätta mer om honom - hans mamma- är inte till mycket hjälp... Hon försöker tvärtom låtsas om som att Gilberts pappa aldrig funnits. Det blir lättare för henne att leva vidare då. Det finns inte ens några kort kvar som visar hur pappan såg ut. Eller... är dom kanske bara undangömda? Gilberts hopp står till vinden. Kanske finns det några undangömda minnen där?

En dag smyger Gilbert upp på vinden och hittar ett fotoalbum. Korten i albumet är dock en besvikelse, de visar mest bilar och möbler och inga människor alls. Men, nästa gång Gilbert tittar i albumet har något hänt! Nu finns det helt andra kort däri - kort på människor, med mystiska ordspråksliknande texter under. På flera av korten tycker sig Gilbert se sin pappa, men hans ansikte syns aldrig tydligt. Det döljs av en boll som studsar förbi eller grenar som hänger i vägen. Varför?

Långsamt går det uppför Gilbert att fotoalbumet innehåller en rad ledtrådar - ledtrådar som vill hjälpa honom att ta reda på vad som egentligen hände med hans pappa. Kanske dog han faktiskt inte på grund av en slump. Allt tyder på att någon var ute efter honom, någon som ville honom illa. Vem?

Spännande och mystiskt, passar från ca 10 år och uppåt. Boken innehåller också en del kärlek, då Gilbert får hjälpa av sin kompis Linn med att lösa mysteriet. Själv önskar han att hon kunde vara lite mer än bara en vän till honom.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 21 januari 2011