Flykten från läger 14

En starkt upprörande bok om förtryck och fasor som pågår just nu och som har pågått i flera decennier.

Shin Dong-huyk är född och uppvuxen i läger 14 och är den enda som lyckats fly från något av Nordkoreras arbetsläger till väst. Arbetsläger där man straffas i tre generationer. Shin Dong-huyks föräldrar valde inte varandra utan blev ihop parade av vakterna i lägret. En varm relation till sin mor fanns inte, utan han var tvungen att  konkurrerade med henne om maten när han var liten. Hade han ätit upp maten innan hon kom hem från arbetet blev han slagen. Shin växte upp med att leva efter lägrets regler för att överleva, så pass väl att han blev arg när han fick höra om sin mors och brors flyktplaner. Utan att tveka eller få dåligt samvete angav han dem, eftersom det var förbjudet att fly från lägret. Något han senare ändå blev torterad och fängslad för av vakterna.

Journalisten Blaine Harden har skrivit en bok med en verklighet oerhört viktig att inte blunda för. Genom att lyfta perspektivet och ge inblickar i vittnesmål från andra delar av Nordkorea gläntar Harden på locket till det enorma sociala experimentet som sker på en hel befolkning med hungersnöd, hjärntvätt och slavliknande förhållanden i arbetsläger.

Det hoppfulla i boken är att följa Shins flykt genom ett fattigt Nordkorea, vägen över gränsen till Kina och tillslut  Sydkorea och USA. Kontrasten som beskrivs mellan karriärsinriktade och K-popens Sydkorea och de fattiga fånglägrena i Nordkorea är som verklighetens Panems huvudstad och Distrikt 12 ur böckerna Hungerspelen.

I samband med kontakten med nya livsvärderingar i Sydkorea och USA förändras Shin och börjar plågas av ett nyväckt samvete och brottas med allt han varit med om. Harden fortsätter följa hans vacklande steg i att välja inriktning på sitt liv. Sakta växer Shin i rollen i att göra någonting för alla som är kvar genom att berätta om sina upplevelser och försöka få världen att lyssna och reagera. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 19 juli 2013