Flykten från Kabul

”Instinktivt grep han om hennes hand, men hennes svettiga små fingrar gled ur hans, just när bilen började rulla framåt”

11-årige Fadi och hans familj måste fly från Afghanistan. Det är för farligt för dem att stanna. De har betalat dyrt för att kunna fly till USA. Men något förfärligt händer redan i början av flykten: i kaoset som uppstår när alla människor ska ta sig in i människosmugglarnas lastbil tappar familjen bort den minsta flickan Mariam. Hon blir kvar alldeles ensam, och Fadi känner att det var hans fel. Familjen gör vad de kan för att ta reda på vad som hänt Mariam, men de kan inte själva ta sig tillbaka för att leta. De får börja sitt nya liv i USA fyllda med skuldkänslor. Boken handlar mycket om hur familjen försöker bygga upp ett nytt liv i USA medan Fadi hela tiden tänker på hur han ska kunna ta sig tillbaka för att leta efter Mariam. Vad kan ha hänt henne? Har någon snäll människa tagit hand om henne? Får hon mat? Till slut dyker det upp något – en fototävling där priset är en resa till ett ställe som är nära Mariam. Fadi tänker förstås vinna…

En spännande och gripande bok om flykt och skuld där läsaren också får veta en hel del om situationen i Afghanistan och om Afghansk kultur och språk .