Fantasy

Bibliotekets personal rekommenderar ...

... fantasy för mellanåldern

 1. Resan till Jotundalen

  Av: Falch, Malin Tipsat av: Matilda Riddar

  Ett lysande äventyr bland troll, talande björnar och vikingar!

 2. Trollkungens pyramid

  Av: Axelsson, Mattias Tipsat av: Camilla Fernandez

  DU bestämmer vad som händer!

 3. Född till hjälte

  Av: Riordan, Rick Tipsat av: Maria Carlén, Praoeleven Felix

  Första delen i serien om Percy Jackson.

 4. Vargbröder

  Av: Paver, Michelle Tipsat av: Maria Carlén, Praoeleven Felix

  Vår praoelev Felix tipsar om en spännande fantasybok.

 5. Gökungen

  Av: Hardinge, Frances Tipsat av: Filippa Arfwidsson

  Skräck och äventyr i 20-talets England.

 6. Järnprovet

  Av: Black, Holly Tipsat av: Caroline Elgström

  Det värsta som kan hända Callum Hunts pappa är om hans son skulle komma in på magikerskolan Magisteriet. En dag dyker inbjudan till inträdesprovet för skolan upp hos dem. Han börjar därför förbereda sin son på att misslyckas med provet, för att inte komma in.

 7. Maximus ring

  Av: Bergström, Patrik Tipsat av: Jenny Språng

  Pojken Remus blir utvald att söka efter en magisk ring som kan stoppa vulkanens fruktade utbrott

 8. Nidstången

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Anna Dunér

  En riktigt spännande och ovanligt lättläst fantasyserie är Pax av Åsa Larsson och Ingela Korsell. Den första boken heter ”Nidstången” och där möter vi bröderna Alrik och Viggo som sedan en tid är fosterbarn hos Laylah och Anders i Mariefred.

 9. Silverhästen

  Av: Kaaberbøl, Lene Tipsat av: Maria Carlén

  I den värld Kat lever i är det kvinnorna som bestämmer och de är också de enda som får äga mark och fastigheter. Hennes mor driver ett värdshus och Kat har en trygg plats att höra hemma på, och ett ställe att ärva. Ändå längtar hon bort - bort från vardagens rutiner, bort från sin våldsamma styvfar och ut till äventyret och framtiden!

 10. Slottet av is

  Av: Kastevik, Janina Tipsat av: Jenny Språng

  Minna trycker på den nya knappen i hissen och förflyttas med raketfart till en annan värld!

 11. Skuggorna

  Av: West, Jacqueline Tipsat av: Maria Carlén

  Den här boken påminner om både "Alice i underlandet" och "Coraline". Tycker du om hemligheter, mystiska tavlor och hus som ruvar på hämnd kommer du säkert att sträckläsa Jacqueline Wests "Skuggorna".

 12. Vildhäxa - Eldprovet

  Av: Kaaberbøl, Lene Tipsat av: Caroline Elgström

  En morgon när Clara skyndar sig till skolan står det en enorm katt i vägen för henne. Hon försöker få den att flytta på sig, men istället för att hoppa åt sidan kastar sig katten rakt emot henne…

 13. Alex och Corinthia

  Av: Bergström, Patrik Tipsat av: Ingrid Sebeniusson

  Jag har läst två delar i serien och väntar ivrigt på den tredje

 14. Minnesbanken

  Av: Coman, Carolyn Tipsat av: Anna Dunér

  "Minnesbanken" berättas liksom t.ex. "En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret" (som också finns med bland tipsen här på webben) omväxlande i text och bilder, vilket ger den en speciell känsla. Huvudpersoner är systrarna Hope och Honey. ”De hade verkligen tur som tyckte så mycket om varandra!” står det i boken. ”När det gällde föräldrar hade de tyvärr inte samma tur.” Det stämmer verkligen! Föräldrarna är så rysliga att de en dag i irritation dumpar den yngre systern vid vägkanten och säger åt storasystern att glömma bort henne.

 15. Vargbröder

  Av: Paver, Michelle Tipsat av: Gästskribent

  Tolvårige Torak är rädd och måste fly. Hans far är dödad av en demon i skepnad av en björn som är så stark så den kan förgöra världen. Torak har gett sin far ett löfte, han ska söka upp världsandens berg och få hjälp att besegra björnen och hans ända följeslagare är en liten övergiven vargunge som han har döpt till Ulv. Tillsammans ger de sig av genom storskogen för att komma till världsandens berg. Men när det röda ögat står högst upp på himmlen måste han möta sin fiende ...

 16. Den dansande djävulen

  Av: Widmark, Martin Tipsat av: Maria Carlén

  Det här är första delen i trilogin om Tyko Flores äventyr. Berättelsen utesplar sig i en annan tid och i en annan sorts värld än vår egen. Huvudpersonen Tyko Flore är tretton år och har det inte lätt här i livet...

 17. Coraline

  Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  Coraline Jones flyttar med sin mamma och pappa till ett nytt hus. I det nya huset finns det en dörr som alltid är låst och bakom den dörren finns bara en tjock tegelvägg. Det som en gång fanns på andra sidan har blivit igenmurat. Coraline undrar vad som har funnits där bakom men får aldrig nått svar på frågan.

 18. Skuggporten

  Av: Kaaberbøl, Lene Tipsat av: Maria Carlén

  Anna är tretton år och bor tillsammans med sin pappa. Hennes liv är fyllt av frågor och mysterier. För det första - varför är hon stum? Ingen läkare har hittat något fel, men ändå har hon aldrig lyckats säga ett enda ord. Anna känner sig väldigt annorlunda och har inga vänner i skolan. För sju år sedan försvann dessutom hennes mamma.

 19. Hemligheten på perrong 13

  Av: Ibbotson, Eva Tipsat av: Anna Dunér

  Eva Ibbotson skrev och gav ut böcker ända fram till sin död vid 85 års ålder 2010. Ofta handlade det om spöken, häxor och andra läskiga saker. Fast hennes böcker har egentligen inte skräcktema, genren är snarare humor eller fantasy. I "Den stora spökräddningen" är det spökena som behöver räddas och människorna som är farliga. Eva Ibbotson stod alltid på de svagares sida och höll på dem som var annorlunda eller utanför, vare sig det handlade om barn, spöken eller vampyrfladdermöss.

 20. Harry Potter och de vises sten

  Av: Rowling, Joanne K Tipsat av: Anna Dunér

  ”Harry Potter och De Vises Sten är en sympatisk blandning av fantasy och klassisk engelsk internatskoleskildring” skrev jag när boken nyss kommit ut på svenska (1999).