Familjen Ratzbergers guide till Gamla stan

En råttfamilj skriver ner berättelsen om sin jakt på bostad i Gamla stan och nu kan både stora och små ta del av deras roliga och faktarika guide. En perfekt guide att ta till när semesterkassan börjar tryta.

Slussen har sedan länge varit råttfamiljen Ratzbergers hem. Senaste tiden har tyvärr Slussen blivit allt mer farlig. Det har kommit massa grävmaskiner och borrar som gör livet allt annat än fridfullt för familjen. Till slut får Elina Ratzberger nog. Hon packar ihop sina pinaler och drar med barnen ut på en jakt efter ett nytt hem i Gamla stan. Så klart blir det inte så lätt och familjen får irra runt till utmattningens rand. De stannar till på Vindraglagets härbärge, träffar en spindel under Erik XIV:s mantel, tar en flygtur med tuppen på Tyska kyrkan, blir bortjagade från Riddarhuset och är med om många fler äventyr, men till slut hittar de det perfekta hemmet.

Boken är både en skönlitterär berättelse och en guidebok. Berättelsen är underhållande även om den tunnas ut mot slutet och delarna som utspelar sig på Riddarholmen blir lite väl tyngda av all fakta. Men det gör inte så mycket, för hur boken ska läsas och användas är i mångt och mycket upp till läsaren. För yngre barn rekommenderas att återberätta kapitlen snarare än att läsa dem rakt av. Berättelsen i sig är lättsam men texten innehåller en del svåra ord. För barn i skolåldern går det utmärkt att högläsa berättelsen. Det finns även en ordlista i boken så att man kan slå upp svåra ord.

Familjen Ratzbergers guide till Gamla stan passar även utmärkt för den vuxne läsaren. Längst bak finns avsnittet ”historiska husfakta” som berättar mer utförlig om de platser råttorna har besökt. Förutom det finns även ett galleri med Gullan Ratzbergers foton från vandringen och Werner Ratzbergers recept på cheesecake.

Själva guiden innehåller 23 stopp och 12 förslag på rastplatser. Att gå hela sträckan på en dag och dessutom med barn är inget att rekommendera. Det bästa är att välja några av hållplatserna eller att dela upp turen på flera dagar. En del hus får man beundra från utsidan medan andra kan allmänheten besöka mot en avgift. Börjar det gapa tomt i semesterkassan går det utmärkt att hoppa över entré avgifterna och titta på husen utifrån, för guiden är mäktig och frågan är om man orkar ta in mer information än den läsaren erbjuds av familjen Ratzberger.

Guidens största behållning är att den är flexibel och har så många olika delar att den passar både stora och små. Den passar de som vill ha massa historisk fakta och de som nöjer sig med att skrapa på ytan. Det är inte nödvändigt att läsa boken från pärm till pärm utan varje läsare måste hitta sitt sätt att använda guiden utifrån sina önskemål.

Så har man tröttnat på stranden är det ett hett tips att ta en tur med familjen Ratzberger i Gamla stan.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Tanja Appelberg den 9 juli 2015