Familjen jag hade

Hela Junes familj omkommer i en brand samma morgon som hennes dotters bröllop var planerat.

June sätter sig i bilen och kör västerut, hela hennes värld har rasat samman och vi får följa hennes färd, i djupaste förtvivlan. Bit för bit målar författaren upp vad som hänt och vi får följa ett antal olika personer, som alla bidrar med sin del av vad som hänt och långsamt klarnar bilden av vad som utspelat sig kvällen innan branden. Vi får möta pojken Silas som jobbat i Junes trädgård dagen före olyckan. Vi får också se händelseförloppet genom personerna som bakat bröllopstårtan och den som ordnat med blomsterarrangemangen. Författaren målar upp en bild av det lilla samhället i Connicticut där byskvallret och fördomarna mot alla avvikande personer frodas. Författaren berör rasmässiga och etniska aspekter liksom homosexualitet.
Det är en bok om sorg och om olika familjer, de vi föds in i och de vi själva skapar. Det är ganska många olika personer i boken och bitvis känns det lite rörigt men det klarnar allteftersom man läser och när man läst ut boken har man fått en fantastisk läsupplevelse. Personerna känns så levande, trots att det inte förekommer någon dialog i boken. Författaren skriver mycket precist och skickligt.
Bill Clegg är en av USA:s främsta litterära agenter. Han har tidigare gett ut två självbiografiska böcker. ”Familjen jag hade” är hans hyllade skönlitterära debut som nominerats till både Man Booker Award och National Book Award.

 

/Eva Herrlin

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Eva Herrlin den 27 april 2016