Förlåtelsen

Hanne-Vibeke Holsts nya roman är en släktkrönika med en ramberättelse som håller läsaren i en isande spänning.

Huvudpersonen Helena är chef för Berlinoperan. Hon har tilldelats ett pris i samband med en modern operauppsättning där profeten Muhammeds huvud visas upp tillsammans med Jesus och Buddas. Helena belönas för att hon inte gett vika för påtryckningar att ta bort denna scen. Kvällen slutar med ett gissandrama och medan det pågår rullas hela Helenas släkthistoria upp.

Man får följa hennes farfar Thorvald, präst och motståndsman i Danmark under tyskarnas ockupation under andra världskriget. Thorvald har två tvillingpojkar och den ene är alltså pappa till Helena.  Ett antal svek och lögner får djupgående konsekvenser, som lever vidare i släkten. Det är helt enkelt mycket som ska klaras upp innan förlåtelsen timme är inne.

Det är en mycket underhållande och spännande roman, vissa inslag är kanske lite konstruerade och inte helt trovärdiga men framför allt skildringen av Thorvald och hans familj under kriget är mycket intressant. Författaren är skicklig på att skildra personer och måla upp levande scener, man är väldigt närvarande. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Eva Herrlin den 10 oktober 2012