Färglös

Färglös blev framröstad som bästa ungdomsbok i bokjuryn 2014. Det är en lättläst och spännande historia om Jed som blir återuppväckt efter döden.

Färglös utspelar sig i en värld där människor som dör kan väckas till liv med hjälp av ett särskilt serum, men det funkar bara om den döda personen har rätt sorts blodgrupp. Tonårskillen Jed har precis den rätta blodgruppen men kan inte tänka sig något värre än att bli en färglös. Serumet gör att du inte behöver andas och du åldras inte, dessutom blir huden, håret och ögonen vita. Utöver detta är du precis som du var innan du dog. Men de levande människorna hatar de färglösa som tvingas bo i misär i närheten av kyrkogården. Ingen vill anställa en färglös, de får inte gå i skolan och de blir ofta misshandlade. I Jeds familj är de färglösa speciellt avskydda då Jeds pappa är en särskild sorts advokat som jobbar med att ta ifrån färglösa all deras egendom. Jed och hans flickvän har lovat varandra att om något händer så ska de inte ge varandra serumet som får dem att återvända som färglösa.

En dag händer något som Jed inte räknat med, när han och hans flickvän är ute och går blir Jed påkörd av en bil. När han vaknar upp på sjukhuset står hans pappa en bit bort och vägrar se på sin son. Mamman sitter bredvid och gråter. När Jed frågar hur skadad han är håller hon upp en spegel och han möts av en färglös killes ansikte. Jeds flickvän har brutit sitt löfte och har ändå gett honom serumet.

Kommer Jeds pappa att acceptera sin son? Kommer hans kompisar som annars misshandlar de färglösa tycka att han är samma kille som förut? Vill hans flickvän fortfarande ha honom? Detta är en bok om att vara utstött, om kärlek, svek, hämnd och om äkta vänskap.

Färglös har bara 85 sidor men väcker ändå mycket tankar kring framtiden. Kommer vi en dag kunna återväckas från de döda? Och vill vi i så fall verkligen bli levande på nytt?