Expeditionen: min kärlekshistoria

En besatthet av Andrées polarexpeditionen ledde fram till 2013 års Augustvinnare i faktabokskategorin.

Bea Uusma är illustratör, läkare och författare och har ända sedan hon var liten varit fascinerad av ingenjör Andrées polarexpedition år 1897. Ett intresse som har följt henne in i vuxenlivet. Vad var det egentligen som hände där ute på Vitön, där expeditionen plötsligt tog slut och man 30 år senare hittade kropparna från de tre deltagarna?

Trots att det redan finns många böcker som behandlar Andrées expedition, tillför Uusma ändå något nytt och eget. Hennes fascination smittar av sig då man följer, med intresse, hennes jakt i polarexpeditionens fotspår över hundra år försent. Hon gör allt hon kan för att komma nära expeditionen. Hon grottar ner sig i arkiv, hon går igenom expeditionens sista läger med en kriminaltekniker, gör laboratorieprover, läser dagböcker och hämtar ut ett revben i ett kuvert på ICA m.m.  Redan i inledningen nämner hon att hon hatar att frysa ändå ger hon sig ut flera gånger i Arktis för att komma till otillgänglighetens ö, Vitön, som det är svårt att ta sig till och där expeditionen fick sitt slut. Allra sist tar hon upp vilka olika teorier om dödsorsakerna som hon menar kan avfärdas eller styrkas.

Boken finns i två varianter; en illustrerad utgåva och en utan bilder som är mer komprimerad med bara fakta och texten. Den illustrerade boken är mer av en coffee table-bok med vackra fotografier och illustrationer, som man kan ha liggandes framme och bläddra i. För att vara en faktabok är Expeditionen väldigt trevligt utformad och lättläst. Det enda störande elementet är kapitelindelningslayouten med hypnotiska ränder som det inte går att titta på en längre stund utan att bli yr. Sammanfattningsvis är det en fin, fascinerande och spännande bok om en av de mest misslyckade polarexpeditionerna.


 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 28 mars 2014