Evig natt

Evig natt är en vacker och kuslig bladvändare om ensamheten i att känna sig lite utanför i ett mörkt Arktis.

Desperation leder den 28-årige Jack Miller till att motvilligt följa med på en arktisk expedition till Gruhuken på norra Spetsbergen. När han får erbjudandet att följa med som radiotelegrafist lever han ett fattigt och ensamt liv i London. Han har gett upp sina drömmar på att studera vidare och har inte så mycket till framtidsplaner.

Boken är skriven i dagboksform och vi får följa Jacks motstridiga tankar om expeditionen; där han söker vänskapskontakt med en av deltagarna och hyser motvilja mot en annan. De är fyra expeditionsdeltagare från början men en och en tvingas de hoppa av. Till slut är det bara Jack och hundarna kvar att uppbära uppdraget, ensamma i den eviga natt som vinterhalvåret på Arktis bjuder på.

Det dystra, obehagliga och melankoliska finns närvarande både i de klaustrofobiskt krympande dagarna och de öde och vita vidderna. Jacks ensamhet och utsatthet nästlar sig in under huden när man läser, liksom mörkret och kylan. Texten flyter smidigt fram över sidorna och med den krypande spänningen går det fort att bläddra. Slutet påminner om filmen Pianot och lämnar mig med en känsla som går i moll.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 25 april 2013