Ett universum ur ingenting

Glöm Jesus! Det var stjärnorna som dog för din skull.

God of the gaps är guden som gömmer sig i alla skrymslen dit vetenskapens ljus ännu ej nått, guden som befinner sig på ständig reträtt – före Newton var det gud som höll himlakropparna i rörelse, före Darwin hade han skapat alla livsformer. Det kosmologiska "gudsbeviset" brukar dock fortfarande envist framhållas av guds försvarare, vilket är antagandet att allting måste ha en orsak och att gud är den ”förste röraren”, primus motor. Argumentet har förstås alltid haft den logiska svagheten att gud väl också borde ha en orsak? Hur som helst nafsar nu vetenskapen Jehova i särken också på den här punkten. Vi tycks ha kommit en bit på väg att lösa universums gåta. Astrofysikern Lawrence Krauss, beskriver i sin bok "Ett universum ur ingenting" precis just det, hur universum helt kontraintuitivt kan ha uppstått ur ingenting.

Krauss lotsar med säker hand läsaren genom den moderna fysikens världsbild. Och detta utan att ta till avancerad matematik! Rön från kvantfysik, subatomära studier och teleskopobservationer presenteras så att även en lekman kan förstå. De vetenskapliga upptäckterna visar att ingenting är instabilt och att detta ingenting hela tiden producerar någonting. Och enär ingenting är instabilt är också någonting instabilt och förfaller till slut till ingenting - vårt universum är därvidlag inget undantag, det kommer att återgå till sitt ursprungliga tillstånd, ingenting. Krauss konkluderar: om nu universum kommer från ingenting (vilket alla bevis pekar på att det gör) är gud något som inte kan ha varit där från början. Varför? Därför att gud antas vara någonting och därtill ett mycket komplicerat och intelligent någonting ...

Boken började som ett föredrag vid Atheist Alliance Internationals konferens 2009 och blev en bästsäljare när den kom ut 2012. Succén förklaras både av ämnet och författarens person. Krauss har inte helt grundlöst kallats för kosmologins svar på Woody Allen - dels pga kroppshyddan, dels pga att han friskt blandar allvar och humor. Krauss har dessutom en smittsam entusiasm inför sitt ämne. För Krauss överträffar vetenskapens rön allt vad religionsmakarna någonsin kokat ihop. Han blir svärmisk vid tanken på att vi är alla stjärnstoff, att sedan eoner utslocknade stjärnor i sina sista våldsamma dödsryckningar smidde atomerna som bygger våra kroppar. "Glöm Jesus!" säger Krauss med en glimt bakom glasögonen laddad med lika delar charm och illmarighet, "Det var stjärnorna som dog för att vi skulle kunna vara här i dag".

Föreläsningen "A universe from nothing" blev smått viral på Youtube. Använd gärna den som en uppvärmning inför läsning av boken. Krauss presenteras här nedan av den formidable Richard Dawkins. Föreläsningen finns också i en svensktextad version i UR:s kunskapsbank, den inspelningen är från Krauss stockholmsbesök i mars 2013.

/Thomas Hallin

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Thomas Hallin den 11 maj 2014