Ett land i gryningen

En tegelsten om amerikanskt elände i början av förra seklet. Baseball, polisstrejk, rasism, kommunistjakt och om hur de fattiga slåss mot de fattiga allt medan de med makt lugnt skrapar hem mer makt åt sig själva.

Mitt intresse för baseball är starkt begränsat. Detta till trots tar jag mig raskt igenom det första kapitlet i Ett land i gryningen, med Babe Ruth (amerikansk baseballstjärna) som huvudperson och befinner mig strax i Boston, fullständigt uppslukad av anarkister, immigranter, poliser och de utsattas hårda liv runt 1919.
 
Vi möter Luther Laurence, en svart kille som råkar hamna i samma övningsmatch som Babe Ruth. Båda inser att Laurence har en begåvning utöver det vanliga vad gäller baseball. Båda inser också att han aldrig kan bli något att räkna med p.g.a. sin hudfärg.

Luthers vägar korsas också av Danny Coughlins. Danny är polis, med irländskt påbrå, som gått undercover för att nysta i syndikalisters, kommunisters och anarkisters organiserade verksamhet. Han är en principfast man med ett starkt rättspatos- två egenskaper som inte direkt är någon merit i 1910-talets polisväsende och när Danny fattar mod och aktivt börjar arbeta för vad han anser vara den rätta saken, så är han snart maktens lammunge.

Dennis Lehane är mest känd som deckarförfattare (hans utmärkta Rött regn, 2001, bör ingen missa). Ett land i gryningen tycker jag inte är en deckare, även om jag sett att den klassas så på vissa ställen. Att den är spännande går däremot inte att förneka och även om Lehanes persongestaltning kan vara en smula schablonartad så är jag för fängslad av hans berättande och bokens driv för att låta den kritiken ta överhanden.

Målgrupp:

Tipsat av: Mia Svensson den 30 juni 2011