Ensam med katt

Kanske har du läst ”Gubbe och katt”? Nu, åtta år senare, kommer uppföljaren!

Om du gillade Gubbe och katt av Nils Uddenberg ska du inte missa fortsättningen Ensam med katt!

Mycket har förändrats i författarens liv sedan den förra boken. Utan att avslöja för mycket kan jag tala om att det första kapitlet i Ensam med katt har rubriken ”Sorgen”. Men åtminstone en sak är konstant: Kissen finns kvar och delar berättarens vardag.

Uddenberg har skrivit flera andra och, som han själv tycker, ambitiösare böcker, men det är böckerna om honom och katten som nått ut till en stor läsekrets och hamnat på topplistor. Dessa texter verkar gå rakt in i människors hjärtan. Texten i sig räcker för detta, kan jag intyga som hörde den första boken som ljudbok, men bilderna gör också sitt till.

När jag nu läst Ensam med katt i tryckt form är jag helt förtjust i de finstämda akvarellerna av Ane Gustavsson. Jag får nog leta upp Gubbe och katt och titta på bilderna där i efterskott!

Händelser och tankar som tas upp i den nya boken är till exempel att flytta med katt och att flyga med katt, hur mycket man kan oroa sig för ett litet djur, hur människa respektive djur uppfattar tillvaron, likheter och skillnader mellan husse och katt, relationen (eller ska man säga ”kontraktet”) mellan människa och husdjur ...

Till och med coronaepidemin har hunnit komma med i berättelsen, om dock bara i utkanten:

Utanför vårt hem dånar världshändelserna förbi. Politiska allianser splittras och nya uppstår, isar smälter och skogar brinner; krigshot uppstår och tonas ner. En ny farsot kommer över vårt land och vi gamla uppmanas hålla avstånd till andra människor. Kissen är fullkomligt oberörd och jag tar henne till hjälp.

Det är fint att läsa om när berättaren sätter på musik och katten boar in sig i hans knä. Båda verkar njuta lika mycket. Kan katter verkligen förstå sig på musik, frågas det i boken. Varför inte? Men om Kissen är musikalisk eller bara trivs för att husse sitter stilla spelar ju egentligen mindre roll, så länge båda är nöjda med situationen.

/ Anna Dunér