Fyrtio dagar utan skugga

Varför väljer en att läsa flera romaner som utspelas norr om polcirkeln, när en samtidigt svär över snålblåst och snön som faller ner utan att stanna kvar? Traska som en pingvin i finkavaj i någorlunda fart på glashala osandade gångbanor till en busshållplats (långt bort) i väntan på en ersättningsbuss för Roslagsbanan.

Vilka yttre och inre omständigheter styr människans läsning? Den frågan ställer jag mig ibland. Bortsett från ett läsintresse grundlagt i barndomen med täta biblioteksbesök med mamma till Flens bibliotek; boktravarna som så småningom resulterade i svår närsynthet och i en alldeles för livlig fantasi. Vad är det mer som styr mitt läsintresse? Är det kanske slumpen? Eller vädret? Varför väljer en att läsa flera romaner som utspelas norr om polcirkeln, när en samtidigt svär över snålblåst och snön som faller ner utan att stanna kvar? Traska som en pingvin i finkavaj i någorlunda fart på glashala osandade gångbanor till en busshållplats (långt bort) i väntan på en ersättningsbuss för Roslagsbanan. 27 B som i bilköer mellan Vallentuna och Täby kyrkby har en maxfart på max 10 km/h och transporterar mig på dryga timmen de 16 kilometrarna som finns mellan mitt hem och mitt älskade bibliotek. Vad är det för fjantvinter och fjantliv? I Vallentuna finns inte någon riktig vinter. Det är sällan snön stannar kvar.  En riktig vinter erbjuder möjligheter till pimpelfiske, olika aktiviteter med skidor och skridskor samt skoteråkning (särskilt skoter är något som står på min ”to-do-list” eftersom det inte gick att åka alls mycket snöskoter i Flen på 70-talet).

Nu över till mina boktips! Och det är i detta ögonblick som det blir riktig vinter! Olivier Truc är alltså en författare och fransman som bor i Sverige. Han har en bakgrund som journalist, vilket säkert förklarar den gedigna researchen han gjort för titlarna ”Fyrtio dagar utan skugga” och ”Skuggorna vänder tillbaka”. Det är thrillers som utspelas i norra Norge: i Alta, Kautokeino, Hammerfest etc. ”Fyrtio dagar utan skugga” börjar med en renskötare som hittats mördad i sin gumpi, med bägge öronen är avskurna. Ett av öronen hittas senare i kommunhuset. En skum fransk geolog/pedofil cirkulerar i trakterna och ställer konstiga frågor, samtidigt som en väldigt sällsynt samisk trumma blir stulen från ett museum.  

”Skuggorna vänder tillbaka” inleds med att en renskötare försöker rädda ledarrenen från att simma åt fel håll när flocken ska simma över till en ö, varpå både renskötaren och renarna dras ner i strömvirveln i det iskalla vattnet. Renarna är väldigt skygga, varför började de simma åt fel håll?? Strax därpå blir några rika oljegubbar bokstavligt talat sprängda i bitar inuti en avlagd tryckkammare på ett skepp. Den samiske dykaren Nils Sormi börjar få mystiska sms där det står De profundis, från djupen – vad betyder allt?

Trucs spänningsromaner passar även bra att läsa om en vill lära sig mer om hur samerna har haft det och hur de har det idag, om livet som renskötare och renägare. Det är inte helt okomplicerat att vara renägare. Ju fler renar desto besvärligare är det med både med betesmarker och i relationen med andra renägare, kommun, stat och relationer mellan länderna i Sápmi. Ovanpå det finns turister som gärna vill åka på skoterutflykter när det våras, nära platser där renarna kalvar. Det är farligt och renarna kan bli skrämda till döds, och kalvarna kan dö. Naturbeskrivningarna och personskildringarna är vackra och vältänkta. Olivier Truc genomlyser Sápmi – kulturen, människorna, relationerna, naturen, historia och nutid på ett alldeles fantastiskt sätt.

Äventyr i snö, tipslista för dig som vaggar fram som en pingvin i finkavaj på väg till buss 27 B:

David Lagercrantz, Himmel över Everest

Jerri Nielsen, Fångad av isen

Michelle Paver, Expedition Kanchenjunga

Michelle Paver, Evig natt

Lars Pettersson, En blodig kniv, Slaktmånad och Mörkertid

Bea Uusmaa, Expeditionen: min kärlekshistoria

Målgrupp:

Tipsat av: Heli Renman den 12 januari 2017