En levande själ

Etik, moral, vård och vetenskap, en modern klassiker som är högaktuell idag 2016

En levande själ skrevs 1980 och utspelar sig i en oklar framtid där en levande mänsklig hjärna framlever sina dagar i ett akvarium på ett forskningslaboratorium med sitt jagmedvetande i behåll.

Man har skalat bort alla onödiga funktioner på kroppen samt att lagrade minnen har skjutits bort med elchocker. Vad som är kvar av den mänskliga kroppen och jaget är en friliggande medveten hjärna med en IQ på 600 som omprogrammerats för problemlösning. Det här är givetvis högintressant för en kapitalmarknad där forskningsetiska kommittéer tillhör ett förflutet.

När Ypsilon, som han kallas, för första gången ser sig själv i en spegel är det här vad han ser:
"Jag är en naken hjärna som vilar i ett akvarium. Ena ögat har de låtit mig behålla. Det sitter som ett litet målat ägg på sin stängel framför själva hjärnan. De har tagit bort allt som jag inte behöver: kroppen, halsen, ansiktet, själva kraniet, ögonmusklerna. Men ett öga har jag fått behålla. Jag ser bra - men bara rakt fram. Av någon anledning har de också lämnat ytteröronen kvar. De slokar sorgset på var sin sida om de grågula, veckiga hjärnhalvorna. Sammanfattningsvis ser jag ut som en trådig havsmanet med ett uppspärrat emaljöga i fören."
Han blir bedrövad och äcklad över vad han ser, men försöker intala sig att känna glädje, han har ju faktiskt fått en yttre identitet, ett utseende.

I laboratoriet finns fler forskningsobjekt, en hund som hänger i luften med slangar i magen och en hand som lever i ett akvarium. Ypsilon försöker få kontakt med dem och märker till sin förvåning att han kan styra deras handlingar. Han börjar fantisera om att rymma och funderar ut olika tillvägagångssätt, men hans tankar är inte bara hans.

Faktum är att trots beskrivningarna ovan känns upplägget inte helt orimligt. Jersild har under många år arbetat som föreläsare på Karolinska institutet vilket skapar en känsla av vardaglighet och realism i beskrivningarna. Den här realismen ger även en mycket obehaglig känsla, inte bara kring hur Ypsilon behandlas, utan även av att det här inte bara är science fiction utan en fullt rimlig framtid eller rentav nutid.
En modern klassiker som rekommenderas till både vuxna och unga vuxna samt en och annan medlem av de etiska råden på våra sjukhus.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Markus Hammargren den 7 april 2016