En kvinnas blekblå handskrift

"En intrikat liten berättelse om ett äktenskap"

Författaren Franz Werfel var samtida med sin namne Kafka, båda födda i Prag med några års mellanrum i slutet av 1800-talet. Båda tillhörde de den tysk-judiska intellektuella kretsen av mellaneuropeiska författare. Men då Kafka dog tidigt fick Werfel uppleva att många av hans böcker brändes på nazisternas bokbål 1933. Werfel lämnade landet 1938 och bosatte sig småningom i Californien i USA där han dog 1945.

Romanen med den poetiska titeln En kvinnas blekblå handskrift är nu översatt och utgiven på svenska av Ersatz förlag. Berättelsen utspelar sig i Berlin 1936. Ämbetsmannen Leonidas står på höjden av sin karriär och livet leker. Då får han i sin brevhög syn på ett handskrivet kuvert med blekblå handskrift. Leonidas är en inte särskilt sympatisk person som kommit sig upp i samhället. När det ödesdigra brevet dyker upp hotar det att kullkasta allt.

Boken skulle kunna beskrivas som en historia om kärlek, otrohet och hemligheter. Eller som ’en intrikat liten berättelse om ett äktenskap’ med författarens egna ord. Men den innehåller ännu mer än så. Här framträder en bild att ett samhälle och en tid genomsyrad av klasstänkande och antisemitism.

Missa inte denna skrämmande aktuella och spännande kortroman av Kafkas samtida och vän!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 18 januari 2017