En gåtfull vänskap

En stämningsfull roman om vänskap, matematik och om varför det inte alltid är bättre att leva i nuet…

I en annan recension berättade jag om att jag läst ett helt kapitel om baseball- och gillat det, trots att det är ett ämne jag inte hyser så stort intresse för.
Nu har jag läst en hel bok om matematik! Och primtal, för att uttrycka det milt, är inget jag brukar ägna mig åt på fritiden, direkt.

En gåtfull vänskap utspelar sig i Japan och handlar om en ung hushållerska som får anställning hos en äldre matematiker. Han har, efter en bilolycka, tappat minnet och kan endast komma ihåg vad som hänt en timme och tjugo minuter tillbaka i tiden.
Som hjälpmedel har matematikern, eller doktorn, som han kallas i boken, fäst massor av små minneslappar på kavajen. På en står det: ”Mitt minne varar bara i åttio minuter” och på en annan står det: ”Ny hushållerska”. Minneslapparna frasar när doktorn rör på sig.

Det växer fram en vänskap mellan doktorn och hushållerskan och snart även mellan doktorn och hushållerskans son. Varje morgon måste doktorn titta på sina lappar. Varje morgon börjar deras vänskap om. Det enda varaktiga i doktorns liv är kärleken till och kunskapen om talen. Och de tre lär sig att samtala med varandra med hjälp av matematiska formler.

Kombinationen äldre människa och yngre människa, eller än värre, litet barn, som har en vänskap ihop, är riskabel. Det blir lätt sentimentalt. Men det som jag tycker blir klibbigt, tillrättalagt hos författare som Anna Gavalda eller Linda Ohlsson, köper jag här.
Kanske är det för att Yoko Ogawa är en så skicklig skribent. Möjligen beror det på att historien är uppbyggd kring något så intressant som vårt minne och hur det är att leva bara här och nu, utan framtid eller förflutet (mindfullness-fanatiker blir nog gröna av avund på doktorn).
Eller så är det bara så enkelt att jag är helt naivt fascinerad av allt som är japanskt.

 

Målgrupp:

Tipsat av: Mia Svensson den 28 juni 2011