En bok

En bok av Hervé Tullet är ingen vanlig bok. En bibliotekarie kan bli lite undrande om hon ska placera den på bilderböcker för yngre eller för äldre eller kanske hellre på ”färg och form”. Helst skulle den stå på hyllan för ”annorlunda, påhittiga och interaktiva böcker” men någon sådan finns dessvärre inte.

Nåja, det viktiga är ju inte var den står, utan att det är en finurlig bok som både yngre och äldre kan ha kul med tillsammans, inte minst vid högläsning. På första sidan ser man en gul prick. ”Tryck på den gula pricken och vänd på bladet” står det. Och när man gör det har den gula pricken blivit … två gula prickar! Så småningom blir det flera färger, flera prickar, större, prickar och prickar huller om buller (när man har skakat på boken).

Boken, som heter just En bok, är som en blinkning till interaktiva datorprogram. Det går minsann att få saker att hända även när man läser – ja, det känns faktiskt som om det är barnet självt som får det att ske saker allt eftersom han eller hon trycker, skakar, klappar händerna och blåser.

Ändå behövs det ingen el, ingen programinstallation och ingen datormus, för det här … är ju en bok!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 2 oktober 2012