Elva dagar i Berlin

Om att våga sig ut på en okänd resa till den stora staden.

Det finns mycket att gilla i den här välsnickrade boken; det är en underhållande, fartfylld, ambitiös och välskriven berättelse. Huvudpersonen Arne Murberg är med om en olycka vilket gör den tidigare så intelligente grabben till en trögtänkt men fortfarande godhjärtad människa, fortfarande full av livsglädje och tapperhet. Ingen dykolycka, ingen klippa, kan sänka Arne. Han är klippan.

När hans far ligger för döden får sonen en uppmaning: åk till Berlin och sök reda på din mamma. Hon lämnade dem när Arne bara var ett barn. Uppbrottet står därmed för dörren. Med bristande tyskakunskaper ger han sig ut mot det okända Berlin, det myllrande Berlin, med det hägrande målet: att finna det ansikte som han aldrig sett, annat än på bilder, och skapa den relation han aldrig fick, annat än i fantasin.

Håkan Nessers svar på Forrest Gump? Ja, kanske i bemärkelsen att båda är krigare som oväntat vänder på steken och betvingar de olyckliga omständigheterna. Den är rätt fantastisk egentligen, "Elva dagar i Berlin", för med hjälp av en hypnotisör lyckas Arne resa tillbaka i tiden och rädda en fager kvinna från att brännas på bål mitt under 1600-talets häxjakter. Oväntat!

Denna hypnotiska saga vänder sig till alla som är över 18 år. Den är riktigt bra men andra halvan av boken blir lite för skruvad. Vistelsen i Berlin räcker gott. Stanna i Berlin nästa gång, Nesser.