Ellen, sorken och hemligheten

Ellen och hennes bästis Sorken vill aldrig bli vuxna. Därför har de startat en Krumelurklubb där de försöker klura på hur man kan vara barn så länge som möjligt. Det verkar nästintill omöjligt men en dag träffar de båda tjejerna den helknasiga tanten Nelle som tycker om att hoppa i sängen. Kanske vet Nelle hemligheten med att få vara barn hela livet?

Ellen hatar A-brunnar, cigaretter och baddagar i skolan. De är för att dessa saker har med döden att göra. Ellen kan simma men just nu hämtar de saker från bassängbotten och Ellen är rädd för att inte komma upp till ytan igen innan hennes syre tar slut. Cigaretter kan man ju också dö av och Ellen är på sin vakt mot A-brunnar då A betyder avgrund och det vill man ju inte ramla ner i. Utöver dessa rädslor är Ellen en pigg och nyfiken tjej men som inte riktigt förstår sig på vuxna. De verkar ha glömt att man kan hoppa i vattenpölar, samla på fina stenar och andra viktiga saker i livet.

En dag berättar Ellens mamma att Ellen måste följa med sina föräldrar på fest. Ellen avskyr vuxenfest men lyckas övertala sin mamma att bästisen Sorken ska få följa med. Då kan vuxenfester plötsligt bli ganska roliga eftersom man enligt Ellen kan göra många bra bus. Efter att Ellen och Sorken ätit upp sin mat på vuxenfesten ger de sig ut på upptäcktsfärd på husets övervåning. I ett av rummen hittar de en stor säng med en sänggavel av guld. När de är på väg att börja skutta runt i den inbjudande sängen märker de att någon är på väg in i rummet! Tjejerna tror att de kommer bli utskällda av någon vuxen men in stiger en av Ellens pappas fastrar som själv har tänkt hoppa lite. Tillsammans hoppar de alla tre i sängen och Ellen och Sorken är förundrad över att tant Nelle inte alls är som alla andra vuxna. Nelle säger också att hon vet hemligheten om hur man aldrig blir stor. Ellen och Sorken nästan spricker av nyfikenhet men för att få veta hemligheten måste Ellen och Sorken hälsa på hemma hos Nelle en annan dag, och utan att deras föräldrar vet om det, vilket så klart känns ganska läskigt. Är hon bara en stollig tant eller vet hon verkligen hur man gör för att inte bli vuxen?

Ellen, Sorken och hemligheten är en mysig, tokig och väldigt rolig bok i Pippi Långstrump-anda. Jag småfnissade på var och varannan sida åt Ellens och Sorkens fantasifulla lekar, prat och tankar. Dessutom rymmer boken Tomas Nilssons roliga och knasiga svartvita illustrationer som passar texten väldigt bra.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 16 januari 2013